maandag 18 januari 2016

PrEP - Truvada | "De PrEP-pil 'Truvada' maakt einde aan verspreiding van Hiv"

PrEP, zo heet 't preventieve medicijn tegen Hiv waar op dit moment tests mee worden gedaan. De Nederlandse Volkskrant volgt drie deelnemers die als proefpersonen het medicijn slikken.

Alexander (49), Peter (42) en Giovanni (23) – niet hun echte namen – slikken sinds een half jaar iedere dag het preventieve Hiv-medicijn PrEP, in de vorm van een blauwe pil. De tabletten kunnen ook alleen net voor de seks ingenomen worden (en dan de twee dagen erna, als een soort morning-afterpil), maar de mannen willen hun seksleven niet plannen.

Voor het onderzoek krijgen 370 mannelijke deelnemers drie jaar lang PrEP voorgeschreven. De proef is een initiatief van het H-Team, een sa- menwerking tussen onder andere GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland en verschillende huisartsen en ziekenhuizen.

"De eerste weken van het slikken van het medicijn had ik bovengemiddeld veel seks", vertelt Peter. Dat nam echter langzaam af. Alexander er- vaarde hetzelfde patroon. "Het gaf een enorm gevoel van vrijheid om de dingen te doen die je nooit mocht doen. Die lol is er nu wel een beetje af". Hij doet het nu echter vaker zonder condoom en is meer ontspannen in bed.

De mannen krijgen wel geschokte reacties van buitenaf. Het medicijn is in Amerika al 'n tijdje op de markt onder de naam Truvada en er wordt vaak gedacht dat de pillen enkel worden geslikt door Hiv-patiĆ«nten. "Sommigen moet ik dan toch geruststellen dat ik niet Hiv-positief ben ... ‼", geeft Peter toe.

Anderen zijn juist te enthousiast en vragen of ze een paar pillen van de mannen mogen hebben. "Dat mag natuurlijk niet", vertelt Giovanni. "De GGD controleert hoe ieder lichaam erop reageert".

De grote vraag aan de PrEP-gebruikers is nu: "Zou je onveilige anale seks hebben met iemand van wie je weet dat hij Hiv heeft" ?!  Alexander zou het alleen doen als de man 'undetectable' zou zijn: "Hierbij slikt de Hiv-positieve man medicijnen en is het virus niet meer aantoonbaar in het bloed".

Het gebruik van PrEP blijft voor sommige mannen een lastig dilemma. Alexander twijfelt nog of hij door zal gaan met het medicijn. Met Hiv kun je door medicatie tegenwoordig een leven lang leven. Toch ziet hij wel de voordelen van PrEP in. "Wij kunnen stoppen met die pillen als we sek- sueel minder actief worden. Mensen met Hiv moeten de rest van hun leven pillen slikken".

Zie ook:  PrEP-pil net zo veilig als aspirine ?!  /  Dit moet je weten over PrEP

bronnen: OUT.tv / Volkskrant.nl / YouTube.com