woensdag 20 januari 2016

Duitsland | "Homowijk Keulen voert 'veiligheidsbandjes' in tijdens Carnaval" ‼

Duitsland – Keulen  →  Tijdens carnaval worden in de homowijk 'veiligheidsbandjes' ingevoerd. Niemand mag horecazaken nog binnen zonder voor een bandje te betalen. Voor alle bars zal ook een bewaker staan.

Verscheidene gay bars kondigen de maatregel samen aan. Excorner, Exile, Iron, Ixbar, Maxbar, Mumu en Ruhrpott hekelen dat de veiligheid in en rond de homowijk de voorbije jaren is verslechterd. De gay horecazaken leggen expliciet een verband met de daders van de verkrachtingen in Keulen tijdens oudejaarsavond. Volgens hen hebben die daders van de verkrachtingen ook 'hun publiek' tot doelgroep gemaakt. Ze spreken van toegenomen geweld in de zogeheten 'Bermudadreieck', waar de gay bars gesitueerd zijn.

Meer veiligheid, hogere kosten
Van 4 t/m 8 februari komen alleen nog maar bezoekers met een veiligheidsbandje de zaken in. Voor iedere horecazaak zal een bewaker daar- op toezien. Een bandje voor dagbezoekers kost € 5,=. Een bandje voor heel de carnavalsperiode kost € 15,= en in de voorverkoop kost een der- gelijk bandje slechts € 10,=. De voorverkoopbandjes zijn te krijgen in de bewuste bars.

De inkomsten moeten de hogere kosten voor beveiliging voor een stuk terugverdienen. Daarnaast beloven de gay horeca dat er meer toiletten zullen geplaatst worden dan de vorige jaren.

Veiligheidsdiscours nefast voor LGBT-vluchtelingen
De toegenomen zorgen over veiligheid in Keulen hebben ook een averechts effect, zo bleek uit incidenten vorige week. HoLeBi- en Transgender- vluchtelingen die samenkwamen in het roze huis in de homowijk werd de toegang tot verscheidene bars in de Schaafenstraße ontzegd. Op een Facebook-pagina voor LGBT-vluchtelingen deden ze hun beklag. Ze vertellen dat een van de redenen dat ze niet binnen mochten zou zijn "dat ze er niet homo genoeg uit zagen". Slechts na bemiddeling van Duitse vrienden mochten ze binnen.

Zie ook:
Kledingtips Carnaval Duitsland: "Ga niet als Cowboy of Jihadist"  /  Duitse politie: "Ga niet als Jihadist verkleed met Carnaval"    

bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com