zaterdag 28 maart 2015

USA | Bedrijven mogen Homo's weigeren wegens "godsdienstelijke vrijheid" ‼

De gouverneur van de Amerikaanse staat Indiana ondertekende gisteren een wet die het bedrijven mogelijk maakt om homo's en lesbiennes te weigeren onder het mom van 'godsdienstelijke vrijheid'. Dat meldt CNN.
 
Volgens tegenstanders van de wet is deze een vrijbrief voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid, maar voorstanders vinden dat bedrijven met een religieuze achtergrond het recht moeten hebben om klanten te weigeren, ook als dat betekent dat homoseksuelen worden buitengesloten.

Het hooggerechtshof in de Verenigde Staten buigt zich momenteel over het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Later dit jaar wordt een uitspraak verwacht, die duidelijk moet maken of een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht wel of niet grondwettelijk is. Afhankelijk van de uitspraak kan het huwelijk dan in alle vijftig staten worden toegestaan, of komen homoseksuele stellen die in bepaalde staten al getrouwd zijn in de knel.

Gouverneur Mike Pence, een Republikein, zou zijn zinnen hebben gezet op een nominatie voor de presidentsverkiezingen binnen zijn partij. Vorig jaar probeerde hij al om het homohuwelijk in Indiana te verbieden. Homo's en lesbiennes mogen in de staat sinds vorig jaar met elkaar trouwen.

Ondertussen heeft Marc Benioff, CEO van Salesforce gedreigd investeringen in de staat Indiana drastisch te verlagen als de gouverneur doorgaat met deze tendentieuze wetgeving. Benioff noemt de nieuwe wet een vrijbrief voor discriminatie.

Zie ook: 
Gouverneur Indiana tekent wet voor weigering Homo's  Miley Cyrus scheldt op "gouverneur Indiana"
Gouverneur Indiana ondertekent omstreden godsdienstwet  /  Gouverneur van Indiana is een 'asshole'

bronnen: Gay.nl / CNN.com / LGBT·Nation.com / YouTube.com