woensdag 25 maart 2015

Amerika | "Genderqueer rapster 'Mykki Blanco' wordt onderzoeksjournalist" ‼

Mykki Blanco, een genderqueer rapster die LGBT-thema's in haar muziek aan bod laat komen, heeft aangekondigd dat ze onderzoeksjournalist wordt. Ze doet een stap terug uit de muziekwereld en gaat zich verdiepen in homoseksualiteit en gay cultuur in de verre uithoeken van de wereld, aldus Advocate.com en ZiZo-Magazine.be.

Begin mei zakt de rapster af naar Nepal om kennis op te doen over HoLeBi- en Transgenderrechten in de Nepalese samenleving, en dan in het bijzonder om meer informatie te verzamelen over de groep mensen die zichzelf tot het 'derde geslacht' rekent. De artieste plant ook om sociologie en genderstudies aan te vatten.

In een interview in Amerikaans tijdschrift The Advocate vroeg Mykki Blanco voor het eerst om haar met een vrouwelijk voornaamwoord aan te duiden.

"De samenleving laat niet veel sociale mobiliteit toe, afhankelijk van hoe de kaarten worden geschud bij de geboorte", motiveert Blanco haar carrière-wending. "En dan spreek ik niet alleen over de Amerikaanse samenleving. Tijdens mijn reizen was ik getuige hoe jonge mensen die ik er ken misschien nooit zullen ervaren wat ons Westers [of Europees] idee van vrijheid is. En hoewel ik geloof dat de wereld niet gezien moet worden door een Westerse, liberale bril, valt niet te ontkennen dat er ongelijkheden bestaan".

Mykki Blanco beschouwt zich niet alleen als een entertainer, maar ook als een schrijfster en een denkster. Ze geeft toe dat ze nog veel te leren heeft, maar ze wil wel een verschil maken door haar journalistieke werk. In het verleden haalde Blanco al regelmatig uit naar de beperkingen die het genderbinaire denken met zich meebrengt.

bronnen: ZiZo-Magazine.be / Advocate.com / YouTube.com