woensdag 29 mei 2013

Eerste Homohuwelijk in Frankrijk is voltrokken


                         
UPDATE - In Frankrijk zijn woensdag voor het eerst twee mannen met elkaar getrouwd.

In de stad Montpellier gaven Vincent Autin (40) en Bruno Boileau (30) elkaar hun jawoord in het bijzijn van enkele honderden gasten. Onder an- deren 230 journalisten uit de hele wereld waren op de voltrekking van het huwelijk afgekomen.

''Het is mij een groot genoegen jullie bij wet getrouwd te verklaren'', sprak burgemeester van Montpellier Hélène Mandroux. Na het jawoord kusten de mannen elkaar en klonk een groot applaus van de meer dan 500 genodigden. De plechtigheid werd live uitgezonden via internet.

De politie was uit vrees voor ongeregeldheden in groten getale aanwezig. Na een anoniem dreigtelefoontje voor de ceremonie werd het stadhuis uitgekamd; er werd niets verdachts gevonden.

"Later kwam het voor het stadhuis tot opstootjes met antihomohuwelijkbetogers. De politie heeft enkele aanhoudingen verricht", aldus Franse media.

Zwaarbevochten
Het homohuwelijk is zwaarbevochten in Frankrijk. President François Hollande zette eerder deze maand zijn handtekening onder de wet die het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakte.

Zondag was in Parijs nog een massale betoging tegen het homohuwelijk. De demonstranten eisten dat de wet die het huwelijk tussen twee man- nen of vrouwen mogelijk maakt, wordt teruggedraaid.

bronnen: NU.nl / Zie.nl (Video)

           



Eerste Homohuwelijk in Frankrijk een feit

Het eerste homohuwelijk in Frankrijk is een feit. In de Zuid-Franse stad Montpellier gaven Vincent Autin en Bruno Boileau elkaar het ja-woord, onder het oog van de pers die in groten getale bij het huwelijk aanwezig was.

Naast veel journalisten waren er ook veel politieagenten op de been, in verband met de felle protesten tegen het homohuwelijk Vorige week zondag nog gingen tienduizenden mensen in Parijs de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet die het homohuwelijk mogelijk maakt.
                
Boileau zei de huwelijksdag door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen niet te laten vergallen. "Het is nog steeds onze bruiloft, wat er ook ge- beurt", zei hij. "Er zijn altijd veiligheidsvoorschriften waar we ons aan moeten houden, maar we willen over het plein van het gemeentehuis lopen. We willen dit moment opdragen aan iedereen die de afgelopen maanden heeft gevochten tegen de haat".

Hélène Mandroux, de burgemeester van Montpellier, leidde de ceremonie. Volgens haar gaat het huwelijk van woensdag maar om een ding: gelijke rechten voor iedereen. "Vandaag worden vrouwen en mannen in Frankrijk niet langer gediscrimineerd vanwege hun seksuele voorkeur", zei ze.

Het legaliseren van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van de Franse president François Hollande. De wet legde bittere ver- deeldheid bloot tussen enerzijds de tolerante bevolking, die homoseksualiteit accepteert, en anderzijds de christelijke en extreemrechtse bevol- king, die er fel tegen gekant is. Demonstraties tegen de legalisering zijn herhaaldelijk uitgelopen op geweld.

Zie ook:  Vincent en Bruno in Homohuwelijk Frankrijk  /  Eerste Franse Homohuwelijk: 'Oui'  /  Eerste Homohuwelijk in Frankrijk

bronnen: FokNieuws.nl / NOS.nl (Video)
      


        

Eerste Franse Homohuwelijk streng beveiligd

De sluiting van het eerste homohuwelijk in Frankrijk vandaag zal zwaar worden beveiligd tegen betogers. 50 à 100 agenten zullen Vincent Autin (40) en Bruno Boileau (30) en hun gasten beschermen tijdens de ceremonie in Montpellier.

"Daarnaast staan op een andere plek 80 man van de mobiele eenheid van de gendarmerie paraat. In het geval van ernstige ongeregeldheden kan extra mankracht worden opgevraagd bij de mobiele eenheid", aldus de TV-zender TF1 dinsdagmiddag.
x
x
In Frankrijk worden al maanden massale betogingen gehouden tegen het homohuwelijk, dat inmiddels door het parlement is aanvaard.


bronnen: Algemeen Dagblad / TV-zender TF1 / NOS.nl - NOS op 3 (Video)

          



Eerste Franse Homohuwelijk is een feit, maar de Fransen zijn er al klaar mee

Ondanks protesten en hevige debatten, trouwt vandaag in Frankrijk het eerste homopaar. Journalisten van over de hele wereld zijn overgevlogen om het 'historische huwelijk' te volgen, maar in Frankrijk is iedereen er een beetje klaar met nieuws over het homohuwelijk, en dan vooral met de eindeloos herhaalde argumenten vóór en tegen. 'Interessanter is hoe het verzet zich komende maanden gaat ontwikkelen'.

Terwijl in Parijs afgelopen zondag 150 duizend demonstranten tegen het homohuwelijk en adoptie van kinderen door ho- mostellen protesteerden en het debat hierover afgelopen dagen ongehinderd doorging, trouwt vandaag het eerste homo- stel in Frankrijk. Niet in de verdeelde hoofdstad, maar in het zuidelijk gelegen Montpellier, dat met zijn liberale klimaat en linkse bestuur bekend staat als 'het San Francisco van Frankrijk'.
x
x
De burgemeester van Montpellier, Hélène Mandroux, zal het huwelijk tussen de 40-jarige Vincent Autin en zijn 30-jarige partner Bruno Boileau woensdagmiddag inluiden. Honderden gasten zullen hiervan getuigen zijn, onder wie 140 geaccrediteerde journalisten en één politicus: Najat Vallaud-Belkacem. Laatste benadrukte dat ze als privépersoon aanwezig zal zijn bij het huwelijk, en niet als politicus - uit angst voor argumen- ten dat het huwelijk politiek gekleurd is.

Verhitte debatten
Het homohuwelijk ligt in Frankrijk uiterst gevoelig, zo bleek afgelopen maanden maar weer, want sinds het wetsontwerp in 2011 werd afgewe- zen en er dit jaar opnieuw werd gepoogd het aan te nemen (dit keer met succes), zijn er geregeld straatprotesten. Rechtse jongeren, katholieke groeperingen, maar ook kardinalen, rabbijnen en imams lopen hierin voorop. Ze vertegenwoordigen de gevoelens die André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, vorig jaar al verkondigde: een huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw en kinderen hebben de liefde van een vader én een moeder nodig.

De massale demonstratie van afgelopen zondag - waarbij 340 mensen werden gearresteerd - vond plaats tegen een achtergrond van maanden- lange debatten, zowel in de politiek als op de televisie en op straat. Het waren veelal verhitte discussies, waarin elk mogelijk argument tot in de details werd besproken.

Nu er geen onbesproken argument meer over lijkt te zijn, zijn de Fransen er klaar mee. Uit een onderzoek dat afgelopen zondag in Journal du Dimanche werd gepubliceerd, blijkt dat driekwart van de Fransen vindt dat het afgelopen moet zijn met de straatprotesten tegen het homohu- welijk.

Volkskrant-correspondent Ariejan Korteweg, die in Parijs verblijft, denkt dan ook dat het vandaag wel mee zal vallen met de gevreesde onge- regeldheden, nu het eerste Franse homopaar daadwerkelijk in het huwelijksbootje stapt. "Ik verwacht dat het tamelijk vredelievend zal verlo- pen", aldus Korteweg. "Er zal veel politie zijn, maar de relschoppers die je in Parijs zag, zullen zich in Montpellier vermoedelijk niet laten zien. Die floreren toch het beste in grote groepen, als er veel mensen op de been zijn. In Montpellier vallen ze niet zo op".

Interessanter dan de mogelijke ongeregeldheden is daarom volgens Korteweg de vraag hoe zich het verzet tegen het homohuwelijk de komende maanden - als meer homoparen zullen trouwen, ook in minder liberale gemeentes dan Montpellier - zal ontwikkelen. "In Frankrijk hebben men- sen een heel arsenaal aan middelen ter beschikking om te demonstreren. Nee, ik denk niet dat er messen worden getrokken, maar het zou kunnen dat demonstranten burgemeesters die homohuwelijken goedkeuren de hele nacht wakker houden met lawaai, banden lekprikken, met voorwerpen gaan gooien - dat soort dingen. Dat kan voor grote spanningen zorgen". 

Gelukwens
Korteweg is van mening dat de regering, onder leiding van de socialistische president Francois Hollande, het deels aan zichzelf te danken heeft dat het wetsontwerp op zo veel verzet kon rekenen onder de bevolking. "De regering heeft de maatregel slecht verkocht. Ze hebben vooral de argumenten van de tegenstanders alle ruimte gegeven en weinig aandacht besteed aan de argumenten vóór. Dat komt voort uit onhandigheid, denk ik".  

Of we vandaag nog iets vanuit de Franse politiek kunnen verwachten ?! "Hoogstens een gelukwens", denkt Ariejan Korteweg. "Maar een toe- spraak van President Hollande op de televisie ?! Welnee !!"

bronnen: Volkskrant.nl / Journal du Dimanche