vrijdag 31 mei 2013

Candlelight Memorial volgt Aids Memorial Day op


               
Zaterdag 1 juni 2013 vindt Candlelight Memorial plaats, de nieuwe naam voor Aids Memorial Day, dat tot en met vorig jaar eind mei dertig maal op rij plaatsvond. Vorig jaar was de laatste keer in de Amsterdamse Dominicuskerk. Over de hele wereld wordt tijdens candlelight concerten en herdenkings-bijeenkomsten iedereen herdacht die is gestorven aan de gevolgen van aids.

In Amsterdam vindt het concert plaats in de Westerkerk. Na een openingswoord door Jacques d’Ancona zingt het Leliekoor à capella liederen van hoofdzakelijk Engelse componisten. De rituelen van voorgaande jaren blijven achterwege, behalve de 'red ribbons' (aidslintje) en quilts: persoonlijke wandkleden die herinneren aan de overledenen.

Het concert duurt van 15.30 tot 16.30 uur, is voor iedereen toegankelijk en gratis. De deur (Prinsengracht 281) gaat twintig minuten voor aanvang van het concert open. In ons land hebben hiv en aids in de jaren '80 en '90 aan duizenden mensen het leven gekost. Nu zijn er goede medicijnen, maar nog steeds overlijden er mensen aan de gevolgen van hiv.

Er leven nu naar schatting 20.000 mensen met hiv in Nederland. Hoeveel het er over de hele wereld zijn, is niet bekend: Schattingen gaan uit van 34 miljoen, ongeveer evenveel mannen als vrouwen.


bron: Gay.blog.nl