John Ewbank heeft zijn Koningslied teruggetrokken. De vele kritiek op het lied heeft hem dat doen besluiten, staat op zijn Facebook pagina. Het Nationaal Comité Inhuldiging zegt in een reactie dat het begrip heeft voor het besluit.
Sinds het lied vrijdagochtend werd gepresenteerd, kreeg de componist veel persoonlijke kritiek !! "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee'', schrijft Ewbank.
Hij schrijft: "Ik wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van twee Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden Drents van Nico Dijks- hoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de Nederlandse taal".
Beschadigd
Het Nationaal Comité Inhuldiging betreurt de gang van zaken. Het doel van het lied, waaraan tientallen bekende Nederlanders meewerkten, is om mensen te verbroederen, terwijl volgens het comité nu mensen persoonlijk beschadigd dreigen te worden.
Het is nog steeds de bedoeling om de koning op 30 april gezamenlijk toe te zingen, stelt het comité. Het concert in Ahoy, waar John Ewbanks lied 's avonds zou worden ingezet door Paul de Leeuw, gaat gewoon door. Het is niet duidelijk of het Koningslied daar wordt gezongen.
Ewbanks zus Jennifer zegt op Twitter dat ze het vreselijk vindt. "Ik ben zo boos !! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort". Marco Borsato toont begrip voor het besluit. "#begrip #metopgehevenhoofd #oranjeboven", twittert hij.
bronnen: NOS.nl / NOS Journaal
Koningslied vanaf begin omstreden
Sinds de première afgelopen vrijdag was het Koningslied van John Ewbank het nationale mikpunt van kritiek.
Voor het lied had Ewbank veel BN'ers gevraagd, onder wie Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Dekkers, Paul de Leeuw, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Do, en Laura Jansen. Allemaal zetten zij zich in voor het lied dat heel Nederland op 30 april moest meezingen.
Petitie
De ellende voor Ewbank begint vrijdagochtend, als het Koningslied plotseling niet meer op YouTube te beluisteren is. Veel mensen rapporteren het nummer als 'spam', waardoor de site de video tijdelijk blokkeert.
Op Twitter wordt ook forse kritiek geleverd. Schrijver Nico Dijkshoorn zegt: "Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wan- staltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken". Presentator Jochem van Gelder kan de muziek wel waarderen, maar heeft proble- men met de W van Willem-rap. "De melodie, waar die ook vandaan komt, blijft prachtig. Wel jammer van het infantiele 3-vingers voor Willem gerap".
Columniste Sylvia Witteman heeft niet alleen kritiek, maar onderneemt ook actie. Na haar tweet "Gestamel van een zaal vol zwakzinnigen. Dat is ons Koningslied", begint ze een petitie tegen het lied. Duizenden Nederlanders ondertekenen de petitie.
Ook wordt er nog een Facebookpagina opgericht. 'Sorry voor het Koningslied' krijgt net als de petitie veel bijval.
'Hou je veilig'
Niet alleen BN'ers bemoeien zich met de productie van Ewbank. Half Nederland valt over het Koningslied, dat binnen de kortste tijd trending topic op Twitter wordt. Er is veel commentaar op de tekst. Regels als 'Hou je veilig' en 'De dag die je wist dat zou komen' worden belachelijk gemaakt.
Ondanks, of misschien wel dankzij alle commotie, is het Koningslied op vrijdag het meest gedownloade nummer in iTunes. Premier Rutte noemt de notering goed nieuws. Het is volgens hem een signaal dat veel Nederlanders het een mooi lied vinden. "En dat betekent dat er 99 cent per keer wordt betaald; daarvan gaat een groot deel naar het Oranjefonds".
Vrijdagavond is Ewbank samen met Marco Borsato te gast bij De Wereld Draait Door. De componist reageert op alle kritiek: "Op Twitter is al- tijd wel een hoop reuring, natuurlijk. Het lied ligt onder een enorm vergrootglas, dus dan kan je dat misschien ook wel verwachten". Borsato is wel geschrokken. "Ik had wel gerekend op kritiek. Alleen overvalt het je toch nog wel een beetje".
Presentator Matthijs van Nieuwkerk gaat ook in op de tekst. "De dag die je wist dat zou komen, is geen goed Nederlands". John Ewbank: "De dag waarvan je wist dat die zou komen, dat bekte niet helemaal lekker."
Zeikregen
Ook bij Pauw & Witteman aan tafel wordt felle kritiek geleverd. Neerlandicus Wim Daniëls fileert het Koningslied zin voor zin.
In het weekend gaat de kritiek onverminderd door en er komen alternatieve liedjes bovendrijven. RTL Boulevard presenteerde afgelopen week een bedanklied voor Beatrix en twee studenten uit Utrecht maakten een eigen Koningslied, dat veel kijkers op YouTube trekt.
Uiteindelijk is de maat vol voor John Ewbank. Zaterdagavond plaatst hij een bericht op Facebook waarin hij laat weten dat hij de kritiek zat is. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen".
Nieuw lied
Nu er geen Koningslied meer is, worden de namen genoemd van componisten die een nieuw lied zouden kunnen schrijven. Het gaat onder ande- ren om Boudewijn de Groot en Huub van der Lubbe.
Sylvia Witteman, die de petitie 'Nee tegen het Koningslied' startte, twittert vanochtend: "Hee goed nieuws. Uuuuhhh, en Jongens: Don't shoot the messenger". Wim Daniëls, die het lied in Pauw & Witteman afkraakte, kan het niet laten om ook de fouten in de statusupdate van Ewbank te benoemen. "Ewbank trekt lied terug met brief waarin 5 taalfouten staan (o.a. geblocked = geblockt). Verwensingen aan zijn adres wel schan- dalig".
bronnen: NOS.nl / LuckyTV.nl - DWDD / YouTube.com