dinsdag 19 maart 2013

Rabbinale organisatie VS voor het eerst geleid door Homoman


Voor het eerst wordt een Amerikaanse rabbinale organisatie geleid door een openlijk homoseksuele man. Jason Klein is vanaf deze maand de directeur van de Vereniging van Reconstructionistische Rabbijnen, een liberaal genootschap.

De keuze voor een homoseksuele directeur is minder opmerkelijk dan hij lijkt: de afgelopen jaren werd de organisatie al geleid door een les- bische rabbijn, Toba Spitzer. Zij was in 2007 eerste (openlijke) homoseksueel die werd benoemd tot directeur van een Amerikaanse rabbinale organisatie. Nu kiezen de reconstructionisten dus opnieuw voor iemand die op het eigen geslacht valt.

Na zijn verkiezing, afgelopen week, bedankte Klein volgens de Jeruzalem Post zijn docenten en rabbijnen. Zijn carrière was naar eigen zeggen niet mogelijk geweest wanneer leermeesters niet hun zegen hadden gegeven aan een homoseksuele student.

Ook vroeg met vrouwenwijding
Reconstructionisten lopen al enige tijd voorop als het gaat om emancipatie: in 1974 wijdden ze voor het eerst een vrouw. In de afgelopen decennia volgden enkele joodse organisaties volgden het voorbeeld, al blijft wijding van vrouwen en homoseksuelen in veel (orthodoxe) joodse kringen nog taboe.

De reconstructionisten vormen een relatief kleine stroming binnen het liberale jodendom. De meeste leden wonen in de Verenigde Staten. Nederland heeft een reconstructionistische gemeenschap sinds 2009; een Delftse gemeente sloot zich toen aan bij de Jewish Reconstructionist Federation.

Nederlandse joodse homokoppels kunnen hun relatie sinds 2010 ritueel laten bekrachtigen bij de Amstelveense rabbijn Menno ten Brink. Ook sommige andere liberaal-joodse gemeenten voltrekken dergelijke ceremonies. De bekrachtiging staat overigens niet gelijk aan een huwelijks- inzegening.

bronnen: Trouw.nl / Jeruzalem Post