woensdag 20 maart 2013

Nog twee bedrijven van Henk Krol failliet: BPG en Gay-tel


De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag nog twee bedrijven van 50Plus-leider Henk Krol uit Eindhoven failliet verklaard. Het gaat om beheermaatschappij BPG en webwinkel Gay-tel. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Krol was jarenlang de drijvende kracht van de Gay Krant. Krol had zijn aandelen kort voor het faillissement van de hand gedaan.

Het kantoor van de politieke partij 50Plus valt onder de beheermaatschappij BPG, die dus dinsdag failliet verklaard is. Volgens het AD heeft Krol buikpijn van de situatie. Hij zegt dat alle bedrijven met elkaar verbonden zijn.

Half miljoen schuld
De bedrijven hebben in totaal ongeveer 500.000 euro schuld openstaan bij onder andere de Belastingdienst, het UWV, drukkerijen, een telefoon- maatschappij en een websitebouwer.

Het zou kunnen dat Krol persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld, maar de curator wil niet op de zaken vooruitlopen.

Onderzoek
De curator gaat onderzoeken wat de band is tussen de commerciële bedrijven van Krol en de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Krol zat jarenlang alleen in het bestuur van de stichting.

De stichting kreeg honderdduizenden euro's, maar er zijn nooit jaarrekeningen openbaar gemaakt. Verder claimde de stichting lang dat zij door de Belastingdienst als goed doel erkend was, terwijl dat niet het geval was. Donateurs dachten daardoor ten onrechte dat hun giften aftrekbaar waren.

bronnen: Omroep Brabant / Algemeen Dagblad
  

Henk Krol verder in de problemen

Vorige week werd de Gay Krant failliet verklaard, het roze weekblad waarvan Henk Krol decennialang de hoofdredacteur was. Vorig jaar verruilde hij die baan voor het fractieleiderschap van de politieke partij 50Plus.

Nu blijken nog twee van zijn bedrijven failliet te zijn: beheermaatschappij BPG en Gay-Tel, een webwinkel die onder meer pornofilms en seks- artikelen verkocht. BPG beheert ook het pand in best waarin de partij 50 Plus is gevestigd. Het is nog niet duidelijk wat er met dat pand gaat gebeuren: "Mogelijk wordt verkocht", meldde de curator.

Volgens de curator zijn onder meer de belastingsdienst, het UWV, drijkkerijen, een telefoonmaatschappij en een websitebouwer de dupe van de faillissementen. Krol kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de ongeveer half miljoen euro aan schulden. De curator stelt een onder- zoek in naar de banden tussen de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) en zijn commerciële bedrijven. Krol was jarenlang het enige bestuurslid van de vriendenstichting, volgens gegevens van de Kamer van Koophandel. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het dagblad weet ook te vertellen dat de stichting de afgelopen jaren 350.000 euro aan subsidie kreeg, die niet in de jaarrekeningen terug zijn te vinden. Het Algemeen Dagblad beroept zich op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om de stukken onder ogen te krijgen op basis waar- van het ministerie subsidies uitbetaalde.

bronnen: Gay.blog.nl / Algemeen Dagblad