woensdag 20 maart 2013

Cohen hangt Homovlag halfstok als Poetin komt


Job Cohen is van plan de regenboogvlag halfstok te hangen, als de Russische president Poetin naar Nederland op bezoek komt. De oud-burgemeester van Amsterdam en ex-politicus (PvdA) wil hiermee op zijn manier protesteren tegen de manier waarop in Rusland met homorechten wordt omgesprongen.

Poetin komt op 8 april in ons land, op uitnodiging van de koningin. Het COC voert die dag een demonstratie tegen de Russische anti-homowet die 'homopropaganda' moet verbieden en roept demonstranten op zich te kleden in een van de kleuren van de regenboog.

De protestorganisatie 'Gay Message4Russia' roept op om op 7 en 8 april de vlag halfstok te hangen als protest tegen het onderdrukken van roze Russen. Cohen hangt de vlag op 7 april halfstok bij een homocafé in Amsterdam en hoopt dat andere politici zijn voorbeeld zullen volgen.

Volgens Cohen worden de mensenrechten in Rusland 'met voeten getreden' en wil daarom een ludiek signaal afgeven aan Poetin: "Ik heb in Nederland de eerste homohuwelijken gesloten (1 april 2001) en ik ben blij dat het daarna in veel landen gemeengoed is geworden. Maar in Rusland lijkt eerder sprake van een tegenbeweging".

bron: Gay.blog.nl
   

Job Cohen hangt vlag halfstok

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen zal op zondag 7 april symbolisch als eerste de regenboogvlag halfstok hangen, als protest tegen de op handen zijnde anti-homowetgeving in Rusland.

Op 8 april brengt de Russische president Vladimir Poetin een bezoek aan Nederland. Zijn staatsbezoek wordt aangegrepen voor een krachtig protest tegen de aanstaande anti-homowet in zijn land.

Eén van de initiatieven is de regenboog halfstok-actie van de actiegroep Gaymessage4Russia. "We willen graag dat op 7 en 8 april in heel Nederland alle regenboogvlaggen halfstok gaan, als signaal naar de onderdrukkers en de onderdrukten wereldwijd", vertelt Ton Jacobs, één van de mensen achter de protestactie.

"Als gays en gay ondernemers van hartje Amsterdam vinden we dat het tijd is om nu een signaal af te geven aan de Russische overheid, maar ook aan de homo's en lesbiennes in dat land. Ons idee is om de altijd trots wapperende regenboogvlag 48 uur halfstok te hangen. Het is een signaal naar de rest van de wereld, naar onderdrukkers en onderdrukten. Het zal de pijn van de onderdrukten misschien een beetje verzachten en het geeft wellicht ook wat energie om door te gaan".

De eerste regenboogvlag zal op zondag 7 april om 16.00 uur halfstok gehangen worden bij café 'Het Mandje', Zeedijk 63 in Amsterdam door Job Cohen. Zowel Het Mandje als Job Cohen heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de homo-emancipatie in Nederland. Café 'Het Mandje' was het eerste homovriendelijke café van ons land en heeft daardoor ook een plek verworven in de Canon van Amsterdam.

Job Cohen was degene die als burgemeester van de hoofdstad op 1 april 2001 als eerste ter wereld vier huwelijken van homo's en lesbiennes sloot. Televisiebeelden hiervan gingen live de hele wereld over.

bron: GayKrant.nl