LGV is een agressieve en pijnlijke vorm van chlamydia die sinds een aantal jaren steeds vaker wordt aangetroffen bij mannen die seks hebben met mannen. Wat is LGV precies, en hoe kom je ervan af als je het hebt ?!
Steeds vaker wordt bij mannen die seks hebben met mannen LGV aangetroffen. Deze SOA is een vorm van de chlamydia-bacterie, maar dan heftiger. Hij kan tot vervelende en zeer pijnlijke klachten leiden. Net als gewone chlamydia is LGV (Lymfogranuloma venereum) zeer makkelijk overdraagbaar. Een LGV-infectie begint vaak met een pijnlijk wondje. Meestal zit dit wondje op je endeldarm, soms ook op je penis, een enkele keer in de keel.
Anneke Welkamp, arts bij de soapoli van GGD Rotterdam-Rijnmond: "Het kan zijn dat je het wondje niet opmerkt. Maar na zo'n twee weken tot drie maanden krijg je een ontsteking, die soms gepaard gaat met koorts. Een LGV-infectie kan heftige pijn veroorzaken op de plek waar de ont- steking zit, meestal de endeldarm."
Goed te behandelen
LGV is goed te behandelen. Maar omdat de bacterie zich dieper in je lichaam nestelt dan de gewone chlamydia-variant, is de antibioticakuur die je moet slikken zwaarder. Welkamp: "Als we chlamydia bij je vinden in de anus, dan testen we door om te onderzoeken of je LGV hebt. De meest voorkomende anale chlamydia nestelt zich in het slijmvlies van de darm. Na een behandeling van een week ben je daar vanaf. Heb je LGV, dan moet je dezelfde medicijnen drie weken lang slikken om ervan te genezen." Een stuk langer dus dan bij 'gewone' chlamydia.
Gebruik condoom
Door een condoom te gebruiken, verklein je de kans op overdracht van LGV aanzienlijk. Welkamp: "Met een condoom voorkom je dat de bacterie via de penis in contact komt met het slijmvlies van je darm of keel. Honderd procent bescherming biedt een condoom niet. De bacterie kan ook overgebracht worden als je met vingers contact maakt met het slijmvlies van de darm. Of wanneer je samen dezelfde dildo's of seksspeeltjes gebruikt." "Voorzie toys die je deelt daarom telkens van een nieuw condoom voor elke partner. Gebruik bij fisten of vingeren rubberen hand- schoenen, zodat je geen contact maakt met het slijmvlies van de darm."
Heftige pijn
De meeste mannen die last hebben van een LGV-infectie melden zich op een gegeven moment met hun klachten bij een arts of bij de soa-poli, is de ervaring van Welkamp. "De pijn is vrij heftig. Je voelt het vooral bij het ontlasten. Vaak merk je ook dat je wat pus-achtige afscheiding bij je ontlasting hebt." Het is belangrijk om je tijdig te laten behandelen, want wanneer je lang wacht kunnen er complicaties optreden. Je lymfe- klieren kunnen ontstoken raken, en er kunnen pijnlijke fistels ontstaan die lastig te behandelen zijn.
Laat je testen
LGV kwam lange tijd voornamelijk voor in Afrikaanse landen, Zuid-Azië en op de Cariben. In 2003 ontstond er een kleine uitbraak in Rotterdam. Sindsdien wordt de LGV-bacterie steeds regelmatiger aangetroffen in Nederland, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Welkamp: "Heb je seks met wisselende partners, dan doe je er goed aan om je tenminste elk half jaar te laten testen. Heeft je sekspartner een infectie opgelopen met LGV, laat je dan ook testen. Ook als je geen klachten hebt. Is er LGV bij jou geconstateerd, dan is het belangrijk dat je je sekspartners hierover waarschuwt."
bronnen: Gay.nl / Man·tot·Man / GGD Rotterdam-Rijnmond