Zaterdagnacht is in Amsterdam levend kunstwerk Fabiola (66) overleden aan de gevolgen van kanker. Onder die artiestennaam was hij decennialang een opvallende verschijning in het straatbeeld van de hoofdstad. Hij werd in 1946 geboren als Peter Alexander van Linden; zijn moeder stond hem ter adoptie af aan een klooster.
Toen hij twee jaar was, werd hij geadopteerd door een tante uit Beieren. Na een paar gelukkige kinderjaren haalde zijn echte moeder hem op en nam hem mee naar Willebroek, een industriedorp in de buurt van Antwerpen. Hij groeide op in een streng katholiek milieu in België, waar zijn ontluikende homoseksualiteit onbespreekbaar was.
In de jaren zestig vertrok hij naar het liberale Nederland en ging in Naaldwijk werken als verpleger. Al gauw sloot hij zich aan bij de kraakbeweging en de Rooie Flikkers. Hij ging uitzinnige uitdossingen dragen, met veel make-up en accessoires: niet als travestiet, maar als kunstenaar. Er gingen kilometers decoratiefolie doorheen.
Aanvankelijk noemde hij zich Pierre, maar toen iemand hem zei dat hij erbij liep als een koningin, ging hij de naam van de Belgische koningin Fabiola als artiestennaam gebruiken. In de jaren zeventig werd hij bekend als body-artkunstenaar.
Toen hij in het Stedelijk Museum drie maanden op een sokkel stond, werd hij uitgeroepen tot levend kunstwerk. Fabiola wilde met zijn uit- dossingen een lans breken voor de individuele vrijheid en zich verzetten tegen over-consumptie in een grauwe samenleving. In die gedaante deed hij tot kort voor zijn dood mee aan homomanifestaties en feesten en exposities.
In 2006 stelde Fabiola zich kandidaat als nachtburgemeester van Amsterdam, maar werd niet gekozen. Vorig jaar werd bekend dat hij kanker had. Op 22 december hield hij uitbundig uitgedost een afscheidsspeech in Amsterdam. Hij eindigde met de woorden: "Leve de vrijheid voor iedereen".
bron: Gay.blog.nl
Fabiola is niet meer
Het levend kunstwerk Fabiola - een van de bekendste verschijningen in Amsterdam - is zondagmorgen overleden.
De 66-jarige Fabiola was ernstig ziek. Vorig jaar werd hij opgenomen in het OLV Gasthuis. Daar werd hij behandeld aan kanker en het leek de goede kant op te gaan. Maar tijdens een vakantie werd zijn huid alsmaar geler en holde zijn gezondheid daarna weer achteruit.
MVS-programmamaker Menne Vellinga zocht hem vlak voor zijn dood op in hospice in Amsterdam waar hij op video onderstaande korte voordracht verzorgde. Fabiola gaf aan strijdbaar te willen blijven, maar dat het eindstation in zicht is. Hij was realist en wilde geen helse pijn doorstaan, maar menswaardig sterven.
Fabiola was de artiestennaam van Peter Alexander van Linden. Hij werd in 1946 geboren in Duitsland, maar al kort daarna door zijn moeder ter adoptie afgestaan aan een klooster. Toen hij twee jaar was, werd hij geadopteerd door een tante uit Beieren. Op zevenjarige leeftijd werd Peter Alexander weer door zijn echte moeder opgehaald en meegenomen naar het industriedorpje Willebroek in de buurt van Antwerpen. Daar groeide hij op in een streng katholiek milieu, waar zijn ontluikende homoseksualiteit een onbespreekbaar onderwerp was.
Toen een vriend medio jaren zestig naar Amsterdam vertrok, besloot Peter Alexander ook naar het liberalere Nederland te gaan. Eerst volgde hij in Naaldwijk een opleiding tot ziekenverzorger, maar ging daarna al gauw naar Amsterdam. Daar raakte hij betrokken bij de kraakbeweging en de activistische homogroep Rooie Flikkers. Hij ging zich toen bezighouden met het doorbreken van rolpatronen door onder andere vrouwenkleren te dragen, zonder daarbij volledig een vrouw te willen lijken, zoals bij de meeste travestieten het geval is. Hij presenteerde zichzelf onder de geuzennaam flikker.
Kenmerkend werd zijn exravagante kleding, vaak een jurk, in felle kleuren, met uitbundige en buitenissige hoofddeksels, hoge (dames)schoenen, make-up en allerhande accessoires, zoals kralenkettingen, een handtas, waaier of paraplu, en niet zelden omhuld door een flinke hoeveelheid decoratiefolie. Aanvankelijk noemde Peter Alexander van Linden zich Pierre, maar toen iemand zei dat hij liep als een koningin en daarom een koninklijke naam moest dragen, koos hij voor Fabiola, naar de toenmalige koningin Fabiola van België. Dit ondanks dat hij naar eigen zeggen niets met het koningshuis heeft.
In de Gay Krant die volgende week verschijnt staat een uitgebreid interview met Fabiola. Daarin kijkt Peter Alexander terug op zijn leven en zijn toen naderende dood.
bronnen: GayKrant.nl / AT5 / NOS.nl / YouTube