donderdag 31 januari 2013

Was Mahatma Gandhi Homo ?!


Had Mahatma Gandhi een geheim ?! Met de openbaarmaking van enkele persoonlijke brieven wordt de vraag of hij homo- of biseksueel contacten had weer actueel. De Indiase regering is echter op haar hoede. Het imago van de hindoeïstische activist mag niet worden aangetast.

Was Mahatma Gandhi Homo ?! India wil er niets van weten !! "Vriendschap kan verkeerd begrepen worden. We stellen tentoon wat wij het meest interessant vinden", aldus Raj Bala Jain van de Nationale Archieven in India.

De speculatie laait weer op nu het museum van de Nationale Archieven in New Delhi een deel van Gandhi's privécorrespondentie tentoonstelt. Sinds woensdag kunnen museumbezoekers zich buigen over de brieven die hij stuurde aan Hermann Kallenbach, een Zuid-Afrikaanse bodybuilder die met hem bevriend was.

In de twee jaar dat ze samenwoonden (van 1907 tot 1909) is volgens sommigen een liefde gegroeid die meer dan vriendschappelijk was. In een biografie citeerde een Amerikaanse journalist twee jaar geleden uit een brief van Gandhi. Hij zou aan Kallenbach hebben geschreven over 'hoe je mijn lichaam compleet bezette'. De journalist in kwestie laat overigens in het midden of Gandhi daarmee doelde op seksueel contact.

Achterklap, maar ook diplomatiek relevant
De vraag naar Gandhi's geaardheid lijkt vooral interessant voor roddeljournalisten, maar schijn bedriegt. De Indiase regering kocht de brief- wisselingen vorig jaar op en voorkwam daarmee dat ze - zoals het plan was - geveild zouden worden in Londen.

Bij de huidige expositie is slechts een deel van de correspondentie te zien. Aangezien Gandhi ooit een gelofte van kuisheid aflegde, is iedere vorm van seksueel contact op zijn minst een breuk met zijn eigen overtuigingen.

Houdt India de pikante passages achter? De Nationale Archieven ontkennen het stellig. Aan persbureau AFP stelt onderzoeker Raj Bala Jain dat hij 'geen idee heeft' waar de Amerikaanse journalist de quote vandaan heeft gehaald.

'Vriendschap kan verkeerd begrepen worden'
Dat het land de collectie vorig jaar opkocht, zou te maken hebben met een principieel bezwaar tegen Gandhi-veilingen: de man die zo weinig om bezittingen gaf zou geen bron van grote winsten mogen zijn.

Van de brieven die sinds woensdag te zien zijn, bevat slechts één exemplaar dubbelzinnige formuleringen. Gandhi opende een van zijn brieven met de aanhef 'My dear Lower House' en sloot af met 'Sinly yours, Upper House'. 'Vriendschap kan verkeerd begrepen worden', vertelt Jain. 'Volgens mij was Gandhi heel normaal en stond hij boven dit soort dingen. We stellen tentoon wat wij het meest interessant vinden.'

bron: Trouw.nl