woensdag 30 januari 2013

Tien jaar Homohuwelijk in België


Terwijl in Frankrijk de discussie over het al dan niet openstellen van het homohuwelijk nog volop woedt, kunnen we vandaag in België de tienjarige verjaardag vieren van de openstelling van het burgerlijke huwelijk.

Prieces tien jaar geleden, op 30 januari 2003, keurde het federaal parlement de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van het- zelfde geslacht goed met 91 stemmen voor, 22 tegen en 9 onthoudingen.

Door de openstelling van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht, kwam er een einde aan een hele reeks bestaande discriminaties. Hierdoor kregen gelijkgeslachtelijke koppels die een duurzame en affectieve band hebben de mogelijkheid in het huwelijk te treden, waardoor ze dezelfde rechten krijgen als andere gehuwden. Bovendien is het symbolisch een sterk signaal omdat de relaties van koppels van gelijk of verschillend ge- slacht daardoor dezelfde waardering krijgen.

Het zou nog een maand duren vooraleer de wettekst zou verschijnen in het Staatsblad. Pas met een omzendbrief op 24 januari 2004 van minister Onkelinx werd het ook mogelijk dat een er getrouwd kon worden als één van de partners uit een land komt waar het homohuwelijk nog niet is ingevoerd. Deze regeling is later ook door de wet bevestigd (Wetboek Internationaal Privaatrecht).

Het eerste homohuwelijk in België werd in Kapellen op 6 juni 2003 gesloten tussen Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen.

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie beschikt over cijfers tot eind 2010. In die 7 jaar zijn net geen 17.000 homo's en lesbiennes in het huwelijksbootje gestapt: 9.145 mannen en 7.782 vrouwen. Dat de cijfers oneven zijn, komt doordat het huwelijk of de echt- scheiding van twee mensen niet altijd in hetzelfde jaar wordt geregistreerd in het bevolkingsregister of dat sommige partners niet ingeschreven zijn in het Rijksregister.

bron: GayLive.be