zaterdag 2 februari 2013

Geen zichtbare Homo achter Antwerps loket


Loketbeambten bij de stad Antwerpen mogen geen T-shirt dragen waarmee ze duidelijk maken dat ze homo zijn. Dat zegt de nieuwe burgemeester Bart De Wever. "Elke vorm van expressie is begrensd", stelt De Wever in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Dat is bij uitstek zo als je namens de stad Antwerpen aan een loket zit. Mag een vrouw een hoofddoek dragen ?! Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd."

"Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift 'Eigen volk eerst'", zegt De Wever. "Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toe- gedaan. En andere mensen herkennen dat." De Wever benadrukt in het gesprek dat hij niets tegen homo's heeft.

"Integendeel. Maar vind ik dat je met zo'n T-shirt achter een loket kunt zitten ?! Nee !! Ik wil bescheiden uitingen van individuele identiteit door de vingers zien, maar een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homoseksuele islamiet is die voor Vlaams Belang stemt."

bronnen: GayKrant.nl / De Standaard / Het Nieuwsblad
     

Bart De Wever: Geen Homo T-shirts achter Antwerpse loketten

In een interview met De Standaard zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat Antwerpse loketbeambten geen regenboog-T-shirt of andere kleding mogen dragen waarmee ze duidelijk maken dat ze homo of lesbisch zijn.

"Elke vorm van expressie is begrensd", zo vertelt de nieuwe burgemeester in het interview. 'Dat is bij uitstek zo als je namens de stad Antwerpen aan een loket zit. Mag een vrouw een hoofddoek dragen ?! Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift Eigen volk eerst. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat.'

Als burgemeester van de stad waar dit jaar de World Outgames doorgaan benadrukt De Wever benadrukt in het gesprek dat hij niets tegen homo's heeft. "Integendeel. Maar vind ik dat je met zo'n T-shirt achter een loket kunt zitten ?! Nee. Ik wil bescheiden uitingen van individuele identiteit door de vingers zien, maar een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homo- seksuele islamiet is die voor Vlaams Belang stemt."

Het verbod op uiterlijke symbolen van 'levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve, ... overtuiging' tijdens de werkuren staat net zoals in 2007 in het Antwerpse bestuursakkoord maar het is de eerste keer dat er expliciet verwezen wordt naar de seksuele geaardheid van de Antwerpse ambtenaren.

Reacties

Çavaria, de koepel van de HoLeBi- en Transgenderverenigingen, reageert verontrust op de uitspraken van De Wever in de krant. "Ik ben bezorgd als ik zo'n dingen hoor. Dan hou ik toch een beetje mijn hart vast", zegt woordvoerster Fran Bambust in een reactie aan Belga. "Waar trekken we de grenzen van expressie? Wat mag wel en wat niet? Genderexpressie kan op vele wijzen gebeuren", zegt Bambust.

"Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben? Of kan een roze T-shirt wel maar een regenboogshirt dan weer niet? Mag een transgender dan aan het loket zitten? "Op zich is er geen probleem als een overheid zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Maar houd dan een duidelijke lijn aan en voer een uniform in", vervolgt Bambust. "Dit is zo onduidelijk. Dit zet de deur open voor misbruik."

Leonie Nelissen van Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen zegt in het VRT-radionieuws dat de kwestie moeilijk ligt. "Hij spreekt in deze kwestie als werkgever." Toch blijft ze met verschillende vragen zitten. "Voor heel veel mensen van onze achterban zie je ook zonder regenboog-T-shirt dat ze HoLeBi of Transgender zijn. Hoe ga je daarmee om?"

Wel Jong Niet hetero vindt neutraliteit een populistisch antwoord. Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is. Neutraliteit is in België scoren. "We zagen al heel wat politici verontwaardigd reageren", zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, "daarom roepen we ze op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als 'zichzelf' naar het parlement te trekken."

Ook vanuit politieke hoek regent het reacties op de uitspraken van de Wever. "Geaardheid is geen ideologische keuze,zoals geloof of politiek. Dit is gewoon wie ik ben. Ik ben hetero. Een ander homo. Respect", zo laat CD&V voorzitter Wouter Beke via Twitter weten.

bronnen: GayLive.be / De Standaard