woensdag 30 januari 2013

Duitse Minister Westerwelle hekelt Rusland


De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft felle kritiek geleverd op het anti-homobeleid van Rusland, zo meldt Der Spiegel op haar website.

Hij heeft de Russische ambassadeur Vladimir Grinin op het matje geroepen en zijn ongenoegen geuit over de wetsvoorstellen die moeten leiden tot een verbod op informatie over homoseksualiteit.

Westerwelle heeft de ambassadeur te kennen gegeven dat zulke maatregelen in strijd zijn met Europese verdragen en ernstige schade toe- brengen aan het imago van Rusland. Ook voelt hij zich teleurgesteld in zijn streven naar vriendschap met Rusland en het onderhouden van goede relaties.

De openlijk homoseksuele staatsman heeft verder gezegd dat een echte democratie ook opkomt voor de rechten van minderheden in de eigen staat.

Westerwelle is daarmee de eerste West-Europese bewindsman die de homofobe maatregelen in Rusland aan de kaak stelt. Noch minister Frans Timmermans in Nederland, noch zijn Belgische collega Didier Reynders hebben zich tot nu toe geroerd.

Inmiddels heeft, nadat Milaan dat afgelopen november al deed, de Italiaanse stad Venetië de stedenband met Sint Petersburg verbroken. Deze Russische stad introdcueerde vorig jaar als eerste de anti-homoinformatie maatregel.

bronnen: GayKrant.nl / Der Spiegel