vrijdag 14 december 2012

Vandaag – 14 december 2012 | De derde "Paarse Vrijdag"

Vandaag is het voor de derde keer Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten van maar liefst 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland vragen hun medeleerlingen die dag paars te dragen tegen homo- en transfobie. Zij delen die dag 120.000 paarse pols- bandjes uit.

Nathan (18), leider van de Gay Straight Alliantie (GSA) op zijn school, het Unic in Utrecht, pakt het groots aan. 'Ik wil laten zien dat ik en vele anderen op mijn school vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, of ze nu homo, hetero, lesbisch, bi, transgender of in dubio zijn'.

Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken heeft het GSA Netwerk drie promofilmpjes gemaakt. In de filmpjes komt de omgeving op een ludieke manier op voor LHBT’s die te maken krijgen met homo- en transfobie. Het eerste filmpje staat onderaan dit artikel. In de aankomende week worden de twee andere filmpjes verspreid via de facebookpagina van het GSA-Netwerk:  www.facebook.com/GSANL

Een statement tegen homofobie is op Nederlandse scholen nog hard nodig. In Amsterdam accepteert bijvoorbeeld een vijfde van de scholieren tussen de 13 en 14 jaar oud homoseksualiteit bij medescholieren niet. "Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit", zegt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland.

Paarse Vrijdag is een idee uit de VS. Daar droegen leerlingen door heel het land paars om stil te staan bij de reeks zelfmoorden onder homojongeren. In Nederland is suïcide onder homojongeren ook een probleem. De helft van alle homojongeren denkt weleens aan zelfmoord en het aantal suïcidepogingen ligt bij LHBT-jongeren ligt tot 5 maal hoger dan bij hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Kijk voor meer info op:  www.gaystraightalliance.nl

bronnen: GayKrant.nl / COC Nederland