dinsdag 11 december 2012

Homohuwelijk verboden in Anglicaanse Kerk


De Britse regering zal het bij wet onmogelijk maken dat in de Anglicaanse Kerk het homohuwelijk wordt toegestaan. Dat heeft staatssecretaris Maria Miller van Cultuur dinsdag tegen leden van het parlement gezegd. Andere kerkgenootschappen, zoals de Rooms-Katholieke Kerk of de liberale joden, kunnen zelf bepalen of zij een homohuwelijk bevestigen. Dat meldde de BBC.

De Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales is al lange tijd tegen het sluiten van homohuwelijken. Door andere kerken ruimte te bieden om wel huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht te bevestigen dient de regering de vrijheid van de gelovigen, aldus Miller. Sommige kerken, zoals de Quakers, staan positief tegenover het homohuwelijk.

Premier David Cameron wilde de Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales ook die ruimte bieden, maar volgens Miller had die zich expliciet uitge- sproken tegen het homohuwelijk. De Anglicaanse Kerk heeft in Engeland en Wales ongeveer 1,3 miljoen actieve volgelingen.

bronnen: Telegraaf.nl / BBC





Als het aan de Britse minister van Cultuur Maria Miller ligt, kunnen paren van gelijk geslacht al in 2013 in Engeland en Wales trouwen. Ze wil begin volgend jaar daartoe de betreffende wetsvoorstellen indienen.

Miller brengt daarmee de discussie die al maandenlang in het VK woedt, in een stroomversnelling. Vooral kerkelijke vertegenwoordigers zijn er fel op tegen, mede omdat burgelijke huwelijken ook in kerken kunnen worden gesloten.

Miller laat nu weten dat geen enkele kerk zal worden gedwongen om homoparen in de echt te verbinden. Zij wijst er op dat er diverse genoot- schappen zijn, zoals de Quakers, Liberale Joden en Unitarians, die er geen enkel probleem mee hebben. "Ook vertegenwoordigers van de Anglicaanse kerk en de Katholieke kerk die zulke paren willen trouwen moeten echter hun gang kunnen gaan."

Dat het huwelijk opengaat, is voor haar een uitgemaakte zaak. "Het is een van de meest belangrijke instituten die we in dit land kennen. Het bindt ons samen, geeft toewijding op langere termijn en stabiliteit. Het maakt de samenleving sterker. Ons voorstel betekent dat het huwelijk voor iedereen beschikbaar komt. Ik vind dat, als een paar hun onderlinge liefde en toewijding wil tonen en delen, de overheid dat niet in de weg moet staan."

bron: GayKrant.nl