maandag 10 december 2012

Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk


Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over het verbod op het homohuwelijk in de staat Californië. Aan de hand van de zaak zou het Hof kunnen vaststellen dat homoseksuele Amerikanen dezelfde rechten hebben om te trouwen als heteroseksuelen.

Het is voor het eerst dat de hoogste Amerikaanse rechterlijke instantie het homohuwelijk onder de loep neemt. Het Hof ziet zich genoodzaakt erover te oordelen nadat in februari van dit jaar een rechtbank in San Francisco had vastgesteld dat het verbod op het homohuwelijk in Californië niet door de beugel kan.

Tegelijkertijd wordt de federale wet tegen het licht gehouden waarin wordt bepaald dat het huwelijk alleen de legale verbintenis tussen man en vrouw omvat. Het Hof zal mogelijk antwoord geven op de vraag wat er moet gebeuren nu steeds meer staten het homohuwelijk goedkeuren, terwijl de federale overheid de geldigheid ervan blijft ontkennen.

Uitkeringen
Het Hooggerechtshof heeft vrijdag aangekondigd ook te zullen oordelen of het Congres gehuwde homoseksuelen het recht mag ontzeggen op bepaalde uitkeringen waarop heteroseksuele gehuwden aanspraak kunnen maken. Een aantal uitkeringen van de federale overheid op het gebied van zorg en pensioenen is, net als een aantal belastingvoordelen, krachtens de zogeheten Defense of Marriage Act nu alleen nog weggelegd voor heteroseksuele echtparen.


In maart zal het Hof alle voors en tegens de revue laten passeren. De uitspraak wordt eind juni 2013 verwacht.

bron: Parool.nl