vrijdag 14 december 2012

Nominatie Angolese transseksuele zangeres 'Titica'

De Angolese transseksuele zangeres Titica is genomineerd in de categorie van 'Beste Vrouwelijke Artiest' voor de KORA Music Awards, de Afrikaanse tegenhanger van de Amerikaanse Grammy's. Geboren in de Angolese hoofdstad Luanda als Teca Miguel Garcia, nam Teca vier jaar geleden, na een borstvergroting te hebben ondergaan in Brazilië, de stap om als vrouw door het leven te gaan.

Onder de artiestennaam Titica is de Angolese zangeres uitgegroeid tot hét gezicht van Kuduro, Angola's unieke urban rap-techno fusion muziekstijl. Inmiddels is ze een graag geziene gast op de reguliere Angolese televisie en radio, werd ze in 2011 nog uitgeroepen tot beste Kuduro-artiest, en heeft ze zelfs opgetreden op het jaarlijkse Diva's Concert, wat werd bijgewoond door de Angolese President José Eduardo dos Santos.

Toch was haar pad naar erkenning als transseksuele artiest zo mogelijk nog zwaarder dan voor reguliere artiesten: 'Ik ben met stenen bekogeld. Ik ben mishandeld, en ook nu nog word ik nog vaak geconfronteerd met de vele vooroordelen die over mij bestaan. Het taboe is nog wijd- verspreid aanwezig.'

Angola
Hoewel homoseksualiteit tot op heden illegaal is in het zuidelijk Afrikaanse land, zijn er nimmer homoseksuelen veroordeeld op grond van hun geaardheid. Momenteel staat zelfs een nieuwe strafwet op stapel die, indien aangenomen door het parlement, discriminatie op basis van ge- aardheid strafbaar zou stellen. Desalniettemin zijn vele geesten in het Afrikaanse land nog niet rijp voor acceptatie van andersgeaarden en transseksuelen, en zijn seksuele minderheidsgroepen nog vaak kop van jut in bepaalde Angolese media.

Of Titica de felbegeerde prijs in de wacht zal slepen, moet blijken op 29 december aanstaande, wanneer de prijsuitreiking plaats zal vinden in het Palais des Congrès de l'Hôtel Ivoire in Abidjan, Ivoorkust.

bronnen: Gay.nl / YouTube