maandag 17 december 2012

Fransen betogen vóór Homohuwelijk


Tienduizenden Fransen hebben zondag gedemonstreerd om hun steun te betuigen voor de plannen van de regering om het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Op de Place de la Bastille in Parijs waren volgens de organisatie 150.000 mensen op de been, maar de politie schatte het aantal op 60.000.

De organisatie kondigde voor 27 januari weer een betoging aan, twee dagen voordat het parlement begint met de behandeling van het wets- ontwerp.

Ook in de stad Toulouse gingen duizenden mensen de straat op om hun steun te betuigen voor het homohuwelijk. Ze eisten gelijke rechten voor iedereen en protesteerden tegen homofobie.

Vorige maand kwam het in Toulouse tot rellen tijdens een betoging van mensen die tegen het homohuwelijk zijn. De politie gebruikte toen traangas om ze te scheiden van voorstanders van het homohuwelijk. Tegenstanders van het homohuwelijk hebben voor januari eveneens demonstraties aangekondigd.

bron: Het Parool


Demonstraties voor Homorelatierechten

Zowel in Parijs als in Rome zijn afgelopen weekend mensen de straat opgegaan om te pleiten voor gelijke relatierechten voor paren van gelijk geslacht.

In Parijs kwamen volgens de organisatie meer dan 120.000 mensen op de been om steun te betuigen voor de plannen van de regering Hollande om volgend jaar het burgerlijk huwelijk open te stellen. De massale demonstratie was een antwoord op de betogingen van conservatieven die het voornemen van de Franse regering afwijzen.

In Rome werd een groep manifestanten in Vaticaanstad hardhandig door de politie verwijderd toen ze protestborden omhooghielden tegen de recente homofobe uitspraken van de kerkvorst.

In zijn jaarlijkse vredestoespraak, die vrijdag werd gepubliceerd, noemde de heilige stoel paus gelijke trouwrechten voor homo's en abortus als bedreigingen voor de vrede. De demonstranten lieten daarop weten dat 'Niet homoseksuelen maar wapens een bedreiging zijn voor vrede'.

bron: GayKrant.nl