woensdag 19 december 2012

Brusselse campagne tegen haatmisdrijven krijgt vervolg


De spraakmakende "Meld Geweld"-campagne die in juni werd gelanceerd door het Hoofdstedelijke Gewest krijgt een vervolg. De Brusselse overheid herneemt deze sensibiliseringscampagne tegen haatmisdrijven van 19 december tot en met 16 januari.

"Aangezien de problematiek nog steeds brandend actueel is kan de boodschap niet genoeg herhaald worden: Meld Geweld", aldus initiatiefnemer, Bruno De Lille (Groen) staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dichtstbevolkte & meest diverse Gewest van België. Vele Brusselaars voelen zich aangetrokken door deze bonte mengeling van culturen, talen, gemeenschappen en opinies. Spijtig genoeg vormt deze rijke smeltkroes echter ook soms de basis van conflicten, onbegrip en zelfs misdrijven. Haatmisdrijven tegen individu's omwille van hun afkomst, geaardheid of geslacht.

De "Meld Geweld"-campagne sensibiliseert Brusselaars via verschillende kanalen. In het straatbeeld zullen opnieuw affiches te zien zijn waarop kinderen de volgende vragen stellen: "Zal je me later in elkaar laten slaan omdat ik homo ben?", "Zal je me later voor makak laten uitschelden?" en "Zal je me later laten uitschelden voor vuile hoer?". Al te vaak hebben slachtoffers van (verbaal of fysiek) geweld het gevoel dat niemand hen te hulp schiet. Er zijn mensen in de buurt maar niemand belt de politie, niemand noteert de nummerplaat, niemand zegt dat hij getuige was. Maar als we geweld de wereld willen uitbannen, moet iedereen in actie komen.

Ook de website meldgeweld.be blijft bestaan met meer informatie, tips en de juiste kanalen over wat men kan doen in geval van geweld ...  (slachtoffer of getuige).

De Meld Geweld-campagne past in een bredere reeks van acties om haatmisdrijven tegen te gaan. In november nog werd de campagne 'De weg naar mijn hart loopt niet langs mijn billen' gelanceerd. Het is de slogan op tramlijn 4, tussen het Noordstation en Stalle, die de komende zes maanden campagne voert tegen seksistisch gedrag tegenover vrouwen. Daarnaast organiseert het Gewest ook informatie- en sensibilisering- sessies voor de Brusselse politie. Tijdens de sessies wordt de nadruk gelegd op de eerste opvang van de slachtoffers, de opvolging van de klachten en dit in de specifieke context van homo-, lesbo- en transfobie.

bron: GayLive.be