vrijdag 11 september 2015

Den Haag – SCP | "Vragen Homo-onderzoek Den Haag worden niet veranderd"

"Seks tussen vrouwen vind ik walgelijk" en "Biseksuelen zijn niet in staat monogame relaties te hebben". Vragen die de gemeente Den Haag in een enquête stelde en homobelangenorganisatie COC in het verkeerde keelgat schoten. Maar het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), waar de vragen vandaan komen, is niet van plan de vraagstelling van de onderzoeken te veranderen. Dat zei onderzoeker 'Lisette Kuyper' tegen Omroep West.

De Haagse afdeling van homobelangenorganisatie COC schrok enorm van het periodieke onderzoek van de gemeente. De suggestieve toon van de vragen was volgens voorzitter 'Anout van Kooij' 'pijnlijk'. "Het voelt alsof ons geweld is aangedaan", vertelde hij.

Kuyper zegt dat wel te begrijpen. "De kritiek verbaast mij niet. Als je met deze vooroordelen in het dagelijks leven te maken krijgt, dan snap ik dat die vragen je kwetsen".

Manier van onderzoeken
Toch is het SCP niet van plan de vraagstelling te veranderen. "Wij werken al een aantal jaar met deze vragen en hebben nog nooit klachten van mensen gehad. Dit is de manier van onderzoeken. We leggen vooroordelen die heersen op scherpe toon voor en vragen mensen dan of ze het ermee eens zijn of niet. Als je de vraag open stelt, kom je niet tot percentages".

Zie ook: