donderdag 10 september 2015

Amsterdam | "Nieuw-West krijgt 'Regenboogzebrapad' voor Homo·acceptatie"

Stadsdeel Nieuw-West krijgt een regenboogzebrapad, dat moet bijdragen aan de acceptatie van homoseksuelen en biseksuelen in het stadsdeel. De PvdA-motie voor het plan is gisteravond door alle partijen aangenomen. Maar D66 spreekt van 'symboolpolitiek'.

De PvdA diende gisteren een motie in voor de aanleg van een regenboogzebrapad in Nieuw-West. De oversteekplek zou aan de Sloterplas moeten komen bij Meer en Vaart. Het voorstel werd met algemene stemmen aangenomen.

Volgens de indiener van de motie, PvdA-politica Münire Manisa (26), draagt het zebrapad bij aan de acceptatie van van homoseksuelen en biseksuelen in het stadsdeel. Ze wil LHBT-rechten bespreekbaar maken in Nieuw-West, een stadsdeel met een grote populatie moslims. "De afgelopen tien jaar hebben we grote slagen gemaakt, maar we moeten elke gelegenheid aangrijpen om het gesprek gaande te houden".

Veel verzet
Manisa neemt een voorbeeld aan toenmalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. "Tien jaar geleden hadden we hier een groot probleem met de acceptatie van LHBT's. Marcouch hamerde er telkens op dat je iedereen moet accepteren, ongeacht je afkomst of geaardheid. Ik moet bekennen dat ik het toen als tiener ook vreemd vond wat hij zei. Hij doorbrak taboes: zijn standpunt stuitte op veel verzet, maar hij heeft het onderwerp wel bespreekbaar gemaakt".

Ook nu nog zijn homorechten een gevoelig onderwerp in Nieuw-West, merkt het deelraadslid. Ik heb veel reacties gekregen toen ik hiermee in de media kwam. Ook negatieve, in de zin van: "Ben je gek geworden" ?! ... "Je bent moslim en je dient een motie in voor de acceptatie van homo's" ‼

Manisa gaat daar tegenin: "Mijn reactie is dan altijd: je roept zelf moord en brand als je gediscrimineerd wordt vanwege je afkomst, geloof of huidskleur, maar je intussen discrimineer je ander op basis van zijn geaardheid. Je moet juist begrip tonen".

Symboolpolitiek
D66-gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege is uitermate kritisch over zebrapad in Nieuw-West. Hij noemt het 'een stukje symboolpolitiek van de PvdA'. "Juist in een stadsdeel waar acceptatie van LHBT's nog redelijk wat te wensen over laat en waarbij een zebra niet helpt".

Manisa vindt de kritiek 'onterecht'. "Natuurlijk is zo'n zebrapad een gebaar, maar je kunt het wel met je blote oog zien". Manisa wijst erop dat D66 in Nieuw-West heeft ingestemd met de motie: "Zijn eigen partijgenoten steunen het plan dubbel en dwars. En het verbaast me dat uitgerekend een D66'er, van een partij die bekend staat als strijder voor homorechten, dit roept".

D66 voor regenboogzebraden
Opmerkelijk genoeg heeft juist D66 in Leiden en Schiedam een motie ingediend voor een regenboogzebrapad. Steden als Sydney en Vancouver, maar ook Utrecht en Maastricht er hebben al langer één. Ook GroenLinks in Breda pleit voor een gekleurd oversteekpad.

Nieuwe locatie
Waar het zebrapad gaat komen is nog niet duidelijk. "Ik ga nu samen op pad met een ambtenaar om te kijken welk zebrapad geschikt is in verband met de verkeersveiligheid", aldus de PvdA-politica.

De kosten van het zebrapad zijn ongeveer 800 euro. Als het 'omdopen' van een bestaand zebrapad vanwege de verkeersveiligheid niet mogelijk is, dan wordt er een nieuwe locatie voor het regenboogpad gezocht.

Zie ook:
bronnen: Parool.nl / Twitter.com