zaterdag 2 maart 2013

Gedoe over Rotterdam-boot op Amsterdamse Gaypride


Is het een geldkwestie of toch stiekem een staaltje "020 versus 010" ?! De initiatiefnemers van de Rotterdam-boot liggen in de clinch met de organisatie van de Amsterdamse Gaypride.

Ze moeten ruim 5.500 euro betalen omdat ze in de categorie 'gemeenten' zijn ingedeeld. Dat geld heeft de club Rotterdamse gays echter niet. "Ze mogen wel in een andere (lees goedkopere) categorie meedoen, maar dan niet onder de naam Rotterdam", klaagt Harry Kroese.

"Wij hebben al die jaren dat we genoeg geld hadden in een dure categorie meegedaan zodat we niet hoefden te loten", legt Kroese uit. Dit jaar staat zijn stichting er echter financieel niet zo florissant voor. Er was één geluk: omdat de Rotterdamse boot vorig jaar won, hoefde er niet geloot te worden en zou de boot sowieso zijn rondje door de grachten maken.

Maar nu lijkt het conflict over de financiën roet in het eten te gooien. Een oplossing is er nog niet, maar Kroese laat het er in ieder geval niet bij zitten. "Ze zijn nog niet van ons af, we laten ons niet piepelen", zegt hij strijdbaar.

bron: RTV Rijnmond
       

Rotterdamse Gay-boot uitgesloten van parade

Het gesteggel over de deelname van de Rotterdamboot aan de volgende Gay Pride in Amsterdam heeft een nieuw kookpunt bereikt. De organisatie Pro Gay heeft de prijswinaar van vorig jaar uitgesloten van deelname. Initiatiefnemer Harry Kroesen kreeg dat zater- dag per e-mail te horen.

Het is de organisator van de botenparade in het verkeerde keelgat geschoten dat Kroesen in diverse media, waaronder RTV Rijnmond, in weinig subtiele bewoordingen kritiek uitte op de gang van zaken. Pro Gay voelt zich daardoor in een kwaad daglicht gesteld en wil de Rotterdamboot op deze manier niet meer toelaten.

In een mail aan Kroesen stelt Pro Gay dat hij "onjuiste, suggestieve en lasterlijke informatie" heeft verspreid waarmee hij "de stichting ProGay en haar medewerkers doelbewust in een negatief daglicht heeft willen zetten". 

Geldkwestie
"Ik kan mijn mond niet houden", geeft de Rotterdammer toe. Het was naar eigen zeggen niet zijn bedoeling iemand te beledigen, maar hij spreekt van een principekwestie. "Als er geen Rotterdamboot is, stel je een hoop mensen teleur en verziek je iets moois."

Kern van de zaak is een meningsverschil over het inschrijfgeld. De Rotterdamboot is ingedeeld bij de categorie overheden en die moeten veel meer betalen dan kleine non-profitorganisaties. De afgelopen jaren vonden de initiatiefnemers van de 010-schuit dat geen probleem, want de hogere bijdrage verzekerde hen wel van deelname.

Zelfde boot, zelfde categorie
Dit jaar ligt het anders: Kroesen en zijn club zijn hoofdsponsor Humanitas kwijtgeraakt en kunnen de 5.445 euro niet ophoesten. Daarom wil hij worden teruggeplaatst naar de categorie 'non-profit gay', waarvan het inschrijfgeld gering is.

Pro Gay is het daar niet mee eens; als precies dezelfde Rotterdamboot als voorgaande jaren aan de parade op 3 augustus meedoet, moet die ook in dezelfde categorie worden geplaatst. Zo'n boot die een gemeente promoot is mooie citymarketing en daar moeten deelnemers de porte- monnee voor trekken.

Mogelijk levert stille diplomatie nog iets op. De gemeente Rotterdam zou op de achtergrond naar een oplossing zoeken. Directeur Irene Hemelaar van Pro Gay was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

bron: RTV Rijnmond