dinsdag 26 februari 2013

Invloedrijke Republikeinen tekenen petitie voor het Homohuwelijk


Meer dan zeventig prominente Republikeinen in Amerika hebben een petitie getekend die pleit voor het homohuwelijk. Huwelijken tussen hetzelfde geslacht bevorderen familiewaarden en kinderen groeien vaker op in twee-oudergezinnen. En, zo stelt de petitie, 'dat is goed voor zo min mogelijk overheid, zo veel mogelijk individuele vrijheid'.

De petitie kwam tot stand naar aanleiding van een rechtszaak bij het Hooggerechtshof over 'proposition 8', een wetsvoorstel om het homo- huwelijk in Californië in de ban te doen. Deze week ontvangt de rechter de petitie en volgende maand begint het onderzoek, schrijft The New York Times.

Onder de ondertekenaars zitten veel politici die eerder nog tegen het homohuwelijk waren. Zo was Meg Whitman nog een voorstander van proposition 8 toen ze zich kandidaat stelde als gouverneur van Californië. En ook Jon M. Huntsman Jr. was toen hij zich in 2012 verkiesbaar stelde als presidentskandidaat nog tegen, maar ook hij ondertekende de petitie.

Een van de invloedrijkste ondertekenaars is jurist Theodore B. Olson. Hij heeft samen met David Boies de zaak aangespannen bij het Hoog- gerechtshof met als doel een revolutionaire uitspraak uit te lokken. Namelijk; dat het homohuwelijk een grondwettelijk recht is.


'Als ze de zaak winnen, zou het kunnen betekenen dat niet alleen in Californië, maar van de oost- tot westkust mensen zouden mogen trouwen met degene van wie ze houden', stelt professor rechtsgeleerdheid Adam Winkler van de UCLA op de Huffington Post.

Officiële lijn
Dat er zo veel voormalige prominenten op het lijstje van ondertekenaars staan, lijkt te bevestigen dat zodra politici terugtreden uit het politieke domein, het gemakkelijker wordt om zich uit te spreken tegen de officiële lijn van de Republikeinse partij. Die predikt namelijk de definitie van het huwelijk als een 'union between one man and one woman'.

Bij de ondertekenaars ontbreken nog een aantal bekende voorstanders van het homohuwelijk zoals de voormalig first-lady Laura Bush, Dick Cheney, vice-president onder Bush Jr. en Colin Powell, minister van Buitenlandse zaken van 2001 tot 2005.
 
bronnen: Algemeen Dagblad / New York Times / Huffington Post