zondag 24 februari 2013

Italiaans Homohuwelijk na de verkiezingen ?!


De verkiezingen in Italië zondag aanstaande beloven spannend te worden. Twee weken voordat de kiezer naar de stembus mag is het in Italië niet toegestaan om te peilen maar in de media is de afgelopen dagen uitgelekt dat de centrum-linkse Partito Democra- tico (PD) de grootste kans maakt op de overwinning. En dat is goed nieuws voor de homogemeenschap in Italië.

Pier Luigi Bersani, leider van de PD, is één van de weinige politici in Italië die zich de afgelopen maanden heeft durven uitspreken over de openstelling van het huwelijk. Hij is voor een 'juridische erkenning' van homorelaties maar laat in interviews tevens weten dat een homo- huwelijk naar Nederlands model er niet in zit. Een politieke meerderheid is hier niet voor te vinden.

Wel ziet hij kansen voor 'de Duitse variant'. Hiermee bedoelt Bersani dat hij verwacht dat na de verkiezingen van zondag een politieke meer- derheid zou ontstaan die voor een geregistreerd partnerschap voor homoparen is. Over adoptie van kinderen door homoparen is hij duidelijk: "dit is in het gelovige en conservatieve Italië nog de zeer ver van mijn bed show".

Het Nationaal Bureau voor Statistiek ISTAT peilde een jaar geleden dat slechts 44 procent van de Italianen voor het homohuwelijk zijn. 50 Procent is akkoord met een geregistreerd partnerschap. Volgens de laatste peilingen zijn beide percentages met enkele procenten gestegen zodat een meerderheid van de Italianen inmiddels voor de komst van het geregistreerde partnerschap is.

Slechts 20 procent vindt dat homokoppels ook het recht zouden moeten hebben om kinderen te adopteren. De tegenstanders zijn vooral te vinden onder ouderen en katholieken, maar de groep voorstanders groeit. Zeker nu ook in landen als Engeland en Frankrijk het homohuwelijk er lijkt te komen.

Diverse politici hebben zich tijdens hun campagne uitgesproken over de verbetering van homorechten. Volgens Italiaanse homo-organisaties is dit een stap in de goede richting. Maar er zijn nog altijd partijen en politici die het onderwerp 'homohuwelijk' uit de weg gaan en de wettelijke erkenning van homorechten niet zien zitten.

Ex-president Berlusconi is hier een voorbeeld van maar ook het politieke blok van ex-premier Mario Monti ziet het homohuwelijk niet zitten. De lijst van Monti, Scelta Civica (Burgerkeuze), bestaat uit de katholieke partij UDC van Pierferdinando Casini en de conservatieve partij Futuro e Liberàt, FLi (Toekomst en Vrijheid) van Kamervoorzitter Gianfranco Fini.

In alle partijen van de coalitie Monti staat in de partijprogramma's dat ze uitgaan van de familie, die bestaat uit een huwelijk tussen man en vrouw. "Kinderen hebben een vader en een moeder nodig", aldus Monti onlangs nog.

bron: GaySite.nl