zondag 10 maart 2013

VS | Elf jaar onschuldig in de cel


Een homoseksuele man die ruim elf jaar in een Amerikaanse cel heeft gezeten is vrijdag alsnog vrijgesproken. De 56-jarige David Ayers uit Cleveland kreeg in 2001 levenslang voor de moord op een bejaarde vrouw, maar nu blijkt dat hij ten onrechte is veroor- deeld.

Hij heeft een schadevergoeding van 13,2 miljoen dollar gekregen omdat uit recent onderzoek is gebleken dat de rechercheurs in deze zaak verwijtbare fouten hebben gemaakt. Ook zouden de politiefunctionarissen een hekel hebben gehad aan homo's. Homofobie zou volgens diverse Amerikaanse media een grote rol hebben gespeeld in de veroordeling van de man.

Ayers werd in 1999 opgepakt voor de moord op de 76-jarige Dorothy Brown, die dood was gevonden in haar woning. De vrouw was beroofd, aangerand en vermoord. Tijdens het proces dat volgde hebben de twee rechercheurs die de dood van Brown onderzochten de rechten van de verdachte op diverse manieren geschonden.

De twee hebben samen een bekentenis opgesteld die Ayers nooit deed en haalden een vriend van Ayers over om een belastende verklaring af te leggen. Daarnaast speelden ze belangrijke details over Browns dood door aan de celgenoot van Ayers, zodat die later kon vertellen over een zo- genaamde bekentenis.

In 2011 werd zijn veroordeling bekeken door een andere rechtbank, nadat een groep advocaten en rechtenstudenten zich in de zaak hadden vastgebeten. Zij geloofden niet dat de homoseksuele Ayers de vrouw had aangerand en drongen aan op dna-onderzoek van een schaamhaar die was gevonden op haar lichaam. De schaamhaar bleek inderdaad van een andere, nog onbekende, man te zijn en Ayers werd vrijgesproken.

Vier betrokkenen bij het onderzoek zijn inmiddels beschuldigd van onder meer het achterhouden van bewijsmateriaal. Het dna-bewijs, de ge- vonden schaamhaar, dat wees op een andere dader dan Ayers hielden ze, naar nu is gebleken, bewust achter. Het is niet duidelijk welke straf de rechercheurs kunnen krijgen.

bron: GaySite.nl