maandag 11 februari 2013

Racistische Homofoob als baas Ajax-opponent Steaua


Homo's sluit hij het liefst op in één wijk en aan joden, negers en kritische pers heeft hij al helemaal een hekel. Zo heeft George Becali, de steenrijke eigenaar van Steaua Boekarest, zich herhaaldelijk letterlijk uitgelaten. Donderdag is hij met zijn club opponent van Ajax in de Europa League.

'We hebben mazzel met Ajax', stelde Becali in december na de loting voor de knock-outfase van het kleine broertje van de Champions League. 'Die ploeg is zo jong. Wat mag je van kinderen verwachten ?!'

Becali, met een geschat vermogen van 3 miljard euro de rijkste man van Roemenië, beseft dat het huidige Ajax niet lijkt op het elftal dat in 1995 de Champions League veroverde. Van Steaua Boekarest verwacht hij nog wel prestaties als in 1986, toen die club de Europa Cup 1 won.

Daarom is Laurentiu Reghecampf de 15de trainer in 5 jaar bij de ongenaakbare koploper van Roemenië. Zijn naam viel onlangs in een omkoop- schandaal, maar wie is Becali om zijn coach dat kwalijk te nemen? Zelf werd hij in 2008 bij een duel van CFR Cluj aangehouden met 1,7 miljoen euro cash. De rechter wist het zeker maar kon niet bewijzen dat Becali tegenstanders wilde omkopen.

De 54-jarige Becali handelde tot de val van dictator Nicolae Ceausecsu (1989) in melk en kaas, ooit heel luxe goederen in het straatarme Roemenië. Hij bouwde zijn enorme fortuin op met een dubieuze ruil van een stuk waardeloos grond voor vele peperdure vierkante meters in het centrum van Boekarest. Dankzij vastgoed groeide zijn vermogen tot een bedrag met negen nullen.

Een onafhankelijke commissie concludeerde achteraf dat de transactie doorspekt was met corruptie. Becali kwam er mee weg, zoals hij wel vaker ontsnapte. De preses stond terecht omdat hij tegenstanders zou hebben laten ontvoeren en pijnigen. Tot lange celstraffen leidde dat nooit. Becali schopte het in 2009 wel tot het Europees Parlement, als leider van de ultrarechtse Nieuwe Generatiepartij.

Als politicus maakte Becali naam als fascistische homofoob. Hij beledigt met enige regelmaat joden, negers en andere minderheden. Met kritische journalisten willen hij of zijn bodyguards het liefst direct op de vuist. In het begin van dit seizoen nog blokkeerde Becali op het laatste moment eigenhandig de komst van speler Sinama Pongolle naar Steaua Boekarest. 'Ik wist alleen dat hij christelijk was', verklaarde hij. 'Maar hij is ook nog donker.''

Becali staat niet op het lijstje met Roemenen die donderdag aanschuiven voor de traditionele lunch van de UEFA, zo weet een woordvoerder van Ajax. Komt hij alsnog, dat treffen de bestuurders van Ajax een op z'n zachtst gezegd controversieel mens.

bron: Volkskrant.nl