Homoseksuele kinderen hebben het zwaar op school. Ze worden vaker gepest dan anderen. Voor de meeste scholieren is dat aan- leiding om hun mond te houden over hun geaardheid.
Gisteren besprak staatssecretaris Sander Dekker in een besloten sessie met een aantal Tweede Kamerleden en deskundigen onder meer een rapport waaruit opnieuw bleek dat homoseksualiteit nog altijd een taboe is op school: slechts 11 procent van bijna 9000 scholieren in het voortgezet onderwijs zou het op school durven vertellen als hij homo was. Gaat het om anderen, dan denkt niet meer dan een vijfde van de scholieren dat een homoscholier iedereen op school kan vertellen wat zijn of haar geaardheid is.
Al langer is bekend dat homoseksuele jongeren zich significant onveiliger voelen dan heteroleerlingen. Zij zijn ook vaker slachtoffer van geweld op en rond school, zo bleek uit een eerder onderzoek. Dekker besprak deze resultaten en eventuele maatregelen in het eerste van een serie gesprekken die hij deze maanden voert als opmaat voor een landelijke pestaanpak. Wat de inhoud van die aanpak zal zijn, maakt hij in maart bekend.
Na afloop van de bijeenkomst gisteren wilde Dekker niet meer kwijt dan dat zijn aanpak niet specifiek op homojongeren gericht zal zijn. "Pesten raakt sommige kinderen misschien meer dan anderen, vooral kinderen die homoseksueel zijn, die uit de kast willen komen of dat net hebben gedaan. Maar dat zijn niet de enige kinderen in de klas die het slachtoffer kunnen zijn. Het helpt ook die jongeren als je pesten in de brede zin aanpakt. Dus we kijken nu naar wat er mogelijk is om een brede aanpak te verzinnen. Of we voor specifieke doelgroepen nog wat meer moeten doen, daar denken we nog over."
Het gaat Dekker vooral om preventie. "We beseffen allemaal dat een veilig schoolklimaat noodzakelijk is om goed te kunnen leren. School moet een plek zijn waar je veilig heengaat. We kennen allemaal de incidenten van de afgelopen tijd die - zonder daar nou exact op in te gaan - in elk geval wel weer het thema onder de aandacht hebben gebracht. Diverse betrokkenen, de Kinderombudsman, Kamerleden, scholen en ook ikzelf willen nu goed kijken naar wat het onderwijs kan doen om pesten tegen te gaan."
In België gingen afgelopen najaar stemmen op om pesten strafbaar te stellen. Dat is niet de richting die Dekker op wil. "Je moet uitkijken dat je niet alles wil oplossen met het strafrecht. Dat is een ultimum remedium. Sommige vormen van pesten zijn strafbare feiten. Pesten kan heel erge vormen aannemen. Maar het begint allemaal met de vraag: kunnen we niet meer doen om het terug te dringen ?!"
bron: Trouw.nl