vrijdag 15 februari 2013

Geen topfunctie voor Poolse Transgender


Het eerste transgender parlementslid van Polen is geen vicevoorzitter van de volksvertegenwoordiging geworden. De huidige vice- voorzitter weigerde haar functie op te geven en het parlement steunde haar in die beslissing.

Anna Grodzka kwam volop in de aandacht toen ze in 2011 werd gekozen in het parlement. De afgelopen dagen nam die aandacht nog eens een extra hoge vlucht toen duidelijk werd dat ze kanshebster was voor de post van vicevoorzitter.

Grodzka zelf zegt nog altijd verbaasd te zijn dat ze in 2011 in haar conservatieve thuisstad Krakow twintigduizend stemmen verwierf. Haar kantoor werd aangevallen, mensen wierpen troep naar haar ramen en verscheurden regenboogvlaggen. "Desalniettemin voelt ze dat de samen- leving haar steeds meer accepteert", zei ze tegen Associated Press.

Haar opwachting in de politiek heeft een aantal ontwikkelingen teweeg gebracht die voorheen niet mogelijk waren en nog steeds op conserva- tieve katholieke tegenstand stuiten. Onder Polen is bijvoorbeeld steeds meer steun voor door de overheid gefinancierde reageerbuisbevruchting (in-vitrofertilisatie). Daarnaast is er veel meer aandacht voor de rechten van seksuele minderheden.

bronnen: Nieuws.nl / Associated Press / YouTube