woensdag 13 februari 2013

Plasterk: Ontzie Weigerambtenaren


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil niet dat er een heksenjacht ontstaat op trouwambtenaren met gewetens- bezwaren, die weigeren paren van gelijk geslacht in de echt te verbinden.

Plasterk meldt in het Nederlands Dagblad dat hij niet zelf een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen om een eind te maken aan het gegeven van de gewetensbezwaarde trouwambtenaar. Hij vindt dat zittende trouwambtenaren hun werk moeten kunnen blijven doen, maar verwacht van nieuwe ambtenaren dat ze alle huwelijken sluiten, dat meldt De Telegraaf op haar website.

De Stichting Vrienden van de Gay Krant SVGK is verbaasd en teleurgesteld in de houding van de minister. Woordvoerder Hans van Velde: "Toen Ronald Plasterk coördinerend bewindsman was voor homo-emancipatie, liet hij weten zelf tegenstander van de weigerambtenaar te zijn, maar zich gebonden te voelen aan het regeeraccoord met de toenmalige partner CU."

"Nu is er een coalitie met alleen de PvdA. Dan is het toch een uitgemaakte zaak dat ambtenaren wordt opgedragen waarvoor ze zijn aange- nomen: het uitvoeren van de wet. Zou deze houding van de minister soms te maken hebben met het accoord over de woningmarkt, dat er met steun van de SGP en CU is gekomen ?! In de Tweede Kamer zitten nu twee voormalige boegbeelden van de homobeweging. We hopen dat zij de minister hier snel op zullen aanspreken."

bronnen: GayKrant.nl / Nederlands Dagblad / De Telegraaf