vrijdag 7 juni 2013

Wie is Bradley Manning ?!


                      
Bradley Edward Manning is een Amerikaanse militair die op 26 mei 2010 in Irak gearresteerd werd door agenten van de U.S. Army Criminal Investing Command in verband met een naar WikiLeaks gelekte video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad op 12 juli 2007.

Bradley E. Manning is in 1987 geboren in Crescent, Oklahoma. Zijn vader, Brian Manning, is ook militair en vaak ver van huis. Susan, zijn moeder, had heimwee naar haar geboorteland (Wales). Na de scheiding van zijn ouders in 2001 verhuisde de toen 13-jarige Bradley met zijn moeder naar Haverfordwest in Wales, de geboortestad van zijn moeder.

Hij bezocht daar de middelbare school: Tasker Milward, waar hij werd gepest vanwege zijn Amerikaans accent en omdat hij openlijk met jon- gens flirtte. In zijn vrije tijd zat Bradley meestal achter de computer, hij vond het leuker om computerspelletjes te hacken dan om er mee te spelen. Na de onrustige jaren op de middelbare school stuurde zijn moeder hem terug naar zijn vader die in Oklahama woont samen met zijn zus Casey.

Toen zijn vader ontdekte dat Bradley homo was, werd hij het huis uitgeschopt en woonde hij enige tijd in een auto, daarna kreeg hij onderdak bij een tante in Potomac, Maryland. Manning had enkele baantjes van 'dertien in een dozijn'. Om zijn studie te betalen koos hij uiteindelijk voor een baan in het leger. PFC (Private First Class) Manning kreeg zijn opleiding als inlichtingenanalist in Fort Huachura, Arizona, daarna werd hij toegewezen aan de Second Brigade 10th Mountain Division in Fort Drum, New York State.

Vervolgens werd Bradley Manning ingezet op Contingency Operating Station Hammer in Irak. Zijn militaire carrière verliep allesbehalve voor- spoedig, Manning werd tot tweemaal berispt, waarvan één keer voor het aanvallen van een officier. Luitenant-kolonel Eric Bloom, woordvoerder voor het Amerikaanse leger heeft verklaard dat Bradley Manning in oktober 2007 als soldaat is opgenomen en dat Manning in april 2010 gede- gradeerd was in rang, van Specialist naar Private First Class, nadat hij een collega had aangevallen.

De Amerikaanse krijgsraad heeft op donderdag 23 februari 2012 Bradley Manning aangeklaagd wegens het lekken van geheime overheids- informatie aan de onthullingssite WikiLeaks. Volgens de aanklacht heeft Manning zich schuldig gemaakt aan 22 strafbare feiten. De zwaarste aanklacht is 'het helpen van de vijand'.


bronnen: Wikipedia.org / NOS.nl - NOS op 3 (Video)