donderdag 6 juni 2013

Duitsland | Belastingvoordeel voor getrouwde Homo's


                   
Duitsland  Geregistreerd Partnerschap ‼  →  Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe heeft donderdag bepaald dat homoseksuele stellen die een geregistreerd partnerschap hebben dezelfde belastingvoordelen moeten genieten als heteroseksuele echtparen. Vol- gens de rechter is het maken van onderscheid voor belastingdoeleinden in strijd met het recht op gelijkheid. Het hof waarschuwde dat het tornen aan gelijkheid kan leiden tot discriminatie van een minderheid. De uitspraak is een overwinning voor homorechtenacti- visten.

De centrumrechtse regering onder leiding van bondskanselier Angela Merkel heeft zich lange tijd verzet tegen belastingvoordelen voor homo- seksuelen. Getrouwde stellen in Duitsland krijgen een behoorlijk belastingvoordeel. Dit kost de Duitse staat op jaarbasis ongeveer 15,5 miljard euro. Als de belastingvoordelen ook gelden voor mensen met een geregistreerd partnerschap lopen de kosten op, maar niet in extreme mate. Geschat wordt dat het gaat om ongeveer dertig miljoen euro.

Volgens het hof genieten getrouwde stellen een belastingvoordeel, omdat ze tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van el- kaar hebben, waaronder 'n financiële verantwoordelijkheid. De rechter bepaalde echter dat een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen dezelfde plichten en verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Het hof bepaalde dat de belastingvoordelen al in 2001, toen het geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen mogelijk werd, hadden moeten gelden. Derhalve geldt de uitspraak met terugwerkende kracht vanaf 2001. De Duitse regering heeft beloofd voor komend najaar een wet te hebben waarmee het besluit van het hof wordt geïmplementeerd.



bron: FokNieuws.nl