maandag 3 juni 2013

AmsterdamDiner 2013 heeft zaterdag 560.000 euro opgehaald


                   
Zaterdag 1 juni vond in de Amsterdamse Heineken Music Hall het 21e AmsterdamDiner plaats, het jaarlijkse benefietgala in de strijd tegen aids. De avond bracht in totaal 560.000 euro op.

Onder de gasten waren onder meer prinses Mabel, minister Lilliane Ploumen, minister Edith Schippers, Jan Kees de Jager, Irene Moors, Victor en Rolf, Cornald Maas, Birgit Kaandorp, Angela Groothuizen, Maik de Boer en zwemtoppers als Erica Terpstra, Ada Kok, Enith Brigitta, Inge de Bruin, Marleen Veldhuis, Pieter van der Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo.

Aidsbestrijder van het 1e uur Peter van Rooijen en initiatiefnemer van 't AmsterdamDiner Robert Weyhenke werden koninklijk onderscheiden. Er waren optredens van onder andere Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en Introdans.

Dit jaar gaat de opbrengst van de avond naar twee projecten:

Project 1
De Nederlandse dokter Hugo Tempelman heeft in Zuid Afrika een aantal klinieken en hij wil in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en de viroloog Roel Coutinho een onderzoek starten op de gevolgen van hiv en aids bij jonge kankerpatiënten. Dit onderzoek is heel hard nodig en de resultaten hiervan kunnen voor zowel Zuid Afrika als ook voor Nederland nieuwe inzichten brengen en meer hoop op de toekomst geven voor jongeren !!

Project 2
PharmAccess is een Nederlandse stichting die zich inzet voor gezondheidszorg in Afrika. Op een continent waar de halve bevolking in armoede leeft, zijn de uitdagingen groot. Afstanden zijn enorm, ziekenhuizen en klinieken liggen ver uit elkaar, er is een schreeuwend gebrek aan artsen en verpleegkundigen. Niemand is verzekerd. Met de donaties van het AmsterdamDiner kan dit veranderen. PharmAccess heeft verschillende or- ganisaties bijeengebracht voor 'mobile health': gezondheidszorg via de mobiele telefoon, inclusief betaling.

Foto's van AmsterdamDiner 2013:  KLIK HIER

bron: Gay.blog.nl


Aidsbestrijder Peter van Rooijen koninklijk onderscheiden tijdens AmsterdamDiner

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft aan Peter van Rooijen, oud-directeur van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW !! een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn gro- te betekenis voor de aidsbestrijding.

De uitreiking gebeurd tijdens het 21e AmsterdamDiner, het jaarlijks benefietgala. Ook de initiatiefnemer van dit gala, Robert Weyhenke, kreeg zaterdag uit handen van Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een lintje. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Ploumen noemde Van Rooijen een 'pionier' en een 'voortrekker' binnen de (inter)nationale aidsbestrijding. Ze refereerde aan de begintijd van aids, toen Van Rooijen werkte bij de Schorerstichting en een van de pioniers van de buddyzorg was.

"Als psycholoog wist Peter van Rooijen dat angst, wanhoop en onzekerheid even vernietigend kunnen zijn als een virus dat je immuunsysteem uit elkaar trekt", zei de minister. Hij was "een van de hulpverleners van het eerste uur en begeleidde in de vroege jaren '80 honderden patiën- ten. Hij keek samen met hen de dood in de ogen. En rouwde hij als weer iemand wegviel".

Ze stond er ook bij stil dat hij in 2000 als een van de eerste Nederlanders zijn blik over de grens heen wierp. In het buitenland was de vooruit- gang – die onder zijn leiding in Nederland was geboekt – nog ver te zoeken. Nu, ruim tien jaar later, is ook in arme landen vooruitgang op het gebied van hiv en aids zichtbaar, mede dankzij zijn leiderschap. De minister hoopte dat de onderscheiding hem 'motiveert om hier nog lang mee door te gaan'.

Peter Van Rooijen werkte in de jaren tachtig bij de Schorerstichting. Onder zijn leiding startten zelfhulpgroepen voor mensen met hiv en aids. Hij was een van de pioniers van de buddyzorg: een uniek fenomeen, dat alleen binnen de aidsbestrijding bestond, maar nu ook bij andere ziekten gemeengoed is. In 1992 werd hij directeur van het Aids Fonds. In 2000 vond hij dat er te weinig aandacht was voor de aidsproblematiek in arme landen en richtte samen met Oxfam-Novib, Hivos, Cordaid-Memisa en ICCO • STOP AIDS NOW !! op.

In 2005 nam hij afscheid als directeur van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW !! en werd bestuurder van het Global Fund to Fight AIDS, Tuber- culosis and Malaria. Van Rooijen wil dat mensen met hiv meer te zeggen krijgen binnen de internationale aidsbestrijding en richtte daarom in 2005 de International Civil Society Support (ICSS) op, waarvan hij nog altijd directeur is. De Amerikaanse organisatie AmFar kende hem in 2006 al een onderscheiding toe voor zijn internationale werk.

Ook Robert Weyhenke, directeur van het AmsterdamDiner kreeg zaterdag een koninklijke onderscheiding. Mede op zijn initiatief begon het be- nefietgala in 1992 in een grote tent op de Dam. Het diner is eigenlijk te danken aan de inreisbeperkingen die tot 2010 in de Verenigde Staten golden voor mensen met hiv. Daardoor kon de Internationale Aids Conferentie in 1992 in San Francisco niet doorgaan en werd het in allerijl naar Amsterdam verplaatst.

In tijden van crisis en onderbezetting een zegen voor horeca en hotellerie: alle hotels waren opeens volgeboekt. Als dank, maar ook omdat de hotellerie veel mensen aan aids heeft verloren, organiseerde Robert Weyhenke een benefiet: het AmsterdamDiner, waarvan hij nog altijd direc- teur is. Als geen ander heeft Weyhenke de afgelopen 21 jaar particulieren en bedrijfsleven weten te mobiliseren in de strijd tegen aids.


bron: Gay.blog.nl