zondag 2 juni 2013

Danneels verdedigt wettelijke relaties paren van gelijk geslacht


                    
De Belgische kardinaal Godfried Danneels verdedigt een wettelijke regeling voor paren van gelijk geslacht, maar de aartsbisschop- emiritus van Mechelen-Brussel zou zulke relaties geen huwelijk willen noemen. De kardinaal krijgt bijval van zijn opvolger aartsbis- schop André-Joseph Léonard. Dat blijkt uit een interview met de kardinaal in het Belgische blad De Tijd.

De Tijd interviewde kardinaal Danneels vanwege zijn 80ste verjaardag volgende week. De kardinaal zegt in 't interview dat de Rooms-Katholieke Kerk tegenwoordig genuanceerder denkt, zonder zich blind te staren op morele beginselen.

"Je mag een mens toch niet vereenzelvigen met zijn geaardheid ?!", zegt Daneels. "Ik denk dat er binnen het denken van de kerk een duidelijke evolutie is". Danneels vindt het zelfs 'een positieve evolutie dat staten vrij zijn het burgerlijk huwelijk voor homo's open te stellen als ze dat willen". Maar voor de kerk is het volgens Danneels 'niet het echte huwelijk', want dat is voorbehouden aan man en vrouw. "Dus moet je een andere naam in het woordenboek plaatsen. Maar dat het wettelijk is, dat men het wettelijk legitiem kan doen, daar heeft de Kerk niks over te zeggen", beklemtoont de kardinaal.

De kardinaal krijgt bijval van Mgr. Léonard, zijn opvolger als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Dat is opvallend, omdat aartsbisschop Léonard niet bepaald een LHBT-vriendelijke reputatie heeft. Volgens Jeroen Moens, de woordvoerder van het aartsbisdom, heeft Léonard echter geen enkel bezwaar tegen een wettelijke verbintenis van een paar van gelijk geslacht. "Maar hij wil het geen huwelijk noeme", zegt Moens, want die term ligt gevoelig. "Laat ons zeggen dat Mgr. Léonard een homoverbintenis onderschrijft".

Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht aan de Katholieke Universiteit Leuven, noemt de uitspraken van Danneels 'opmerkelijk', omdat de Rooms-Katholieke Kerk zich wereldwijd verzet tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Zijn collega Paul Van Geest, hoog- leraar kerkgeschiedenis van de Universiteit van Tilburg, relativeert dat. Van Geest wijst op een verhaal uit de New York Times waaruit zou blijken dat de huidige paus in zijn tijd als aartsbisschop van Buenos Aires achter de schermen geijverd heeft voor de erkenning door de Argen- tijnse katholieke kerk van partnerregistratie voor paren van gelijk geslacht om de openstelling van het huwelijk tegen te gaan. Volgens Van Geest passen de uitspraken van Danneels 'in een kentering binnen het Vaticaan'.

Daar zou Van Geest gelijk in kunnen hebben, want naast kardinaal Danneels – en mogelijk Jorge Mario Bergoglio voordat hij paus werd – zijn er recent meer prelaten die begrio getoond hebben voor een vorm van wettelijke erkenning van de relaties van paren van gelijk geslacht. Bijvoor- beeld de aartsbisschoppen Piero Marini en Vincenzo Paglia – de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin.

Zie ook:  "Burgerlijk huwelijk voor HoLeBi's is goeie zaak", aldus kardinaal Danneels

bronnen: COC.nl / COC Nederland / De Tijd