woensdag 5 juni 2013

Brits Hogerhuis houdt Homohuwelijk niet tegen


                   
Het Britse Hogerhuis heeft dinsdag in Londen een amendement verworpen dat de legalisering van het homohuwelijk had kunnen blok- keren. Na twee dagen debatteren werd het amendement van tafel geveegd met 390 stemmen tegen 148.

Het resultaat van de stemming kreeg applaus voor het parlement, waar een groep betogers zich had verzameld. "Dit is een overwinning voor de liefde, het huwelijk en de gelijkheid", verklaarde Peter Thatchel, een verdediger van rechten voor homoseksuelen.

Op 21 mei had het Lagerhuis zich in een derde lezing al geschaard achter het wetsontwerp. Toch is de weg nog niet ten einde, want het ontwerp moet nu nog verder besproken worden in het Hogerhuis. Premier David Cameron hoopt dat halverwege volgend jaar de eerste homoseksuele koppels kunnen trouwen in Engeland en Wales. De andere regio's van het Verenigd Koninkrijk, Schotland en Noord-Ierland, hebben eigen wet- geving rond de kwestie.

Het homohuwelijk is in het Verenigd Koninkrijk vooral een symbolische kwestie. Homoseksuele stellen hebben er bijvoorbeeld al dezelfde ouder- lijke rechten als heteroseksuele stellen.


bronnen: Algemeen Dagblad / BBC (Video)

    
Get Adobe Flash player