vrijdag 1 februari 2013

Timmermans wil dat Rusland Anti-Homo Wet afwijst


Het Russische parlement moet een voorgestelde antihomowetgeving verwerpen. Die oproep deed minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag. Door het wetsvoorstel wordt 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar.

De bewindsman heeft vrijdag zijn zorgen over de wetgeving overgebracht aan de Russische ambassadeur. "Discriminatie van homo's is on- aanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich aan zijn internationale verplichtingen houden. Ik roep het Russische parlement op om de wet niet aan te nemen", aldus Timmermans.

Hij brengt later deze maand een bezoek aan Moskou. Hij zal de zaak dan aan de orde stellen in een gesprek met zijn ambtscollega Sergej Lavrov.

Ook organisaties zoals Human Rights Watch en mensenrechtenexperts van de VN willen dat het wetsvoorstel de prullenbak ingaat. Ten tijde van de Sovjet-Unie stond er gevangenisstraf op homoseksualiteit. Sinds 1993 is het niet meer strafbaar in Rusland, maar de vooroordelen tegen homoseksuelen zitten diep geworteld in de maatschappij.

bron: De Telegraaf


Nederland uit zorgen om Homorechten in Rusland

Minister Timmermans heeft namens Nederland zorgen overgebracht aan Rusland over een wet die in Rusland wordt voorbereid en 'propaganda' van homoseksualiteit strafbaar maakt. Als de wet wordt aangenomen, zal die discriminerend uitpakken voor homo's en lesbiennes.

Timmermans: "Discriminatie van homo's is onaanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich aan zijn internationale verplichtingen houden. Ik roep het Russische parlement op om de wet niet aan te nemen."

De minister heeft vandaag zijn zorgen laten overbrengen aan de Russische ambassadeur in Nederland. Eerder deze week maakte Nederland zich sterk voor een verklaring namens de Europese Unie. Op 26 februari brengt Timmermans een bezoek aan Rusland en zal dit onderwerp bij zijn Russische collega Lavrov aan de orde stellen.

De wet werd vorige week vrijdag in de eerste lezing aangenomen door de Doema, de Russische Tweede Kamer. Er volgen nog twee stemmingen voordat de wet wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer en president Poetin. Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) hebben de Russische Tweede Kamer opgeroepen tegen de anti-homowet te stemmen.

bron: Rijksoverheid.nl