zaterdag 2 februari 2013

Frans Parlement stemt in met Homohuwelijk


Het parlement in Frankrijk heeft zaterdag ingestemd met een belangrijke wetswijziging, waardoor het mogelijk wordt dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen.

Volgens de BBC stemden 249 afgevaardigden voor de wetswijziging en 97 tegen. Het huwelijk wordt daarin gedefinieerd als een overeenkomst tussen twee mensen en niet langer als een overeenkomst tussen man en vrouw.

Voorstander

De socialistische president François Hollande is een fervent voorstander van de wetswijziging. De wijziging is een van de grootste sociale hervormingen die Hollande heeft beloofd.


Het wetsontwerp heeft in het hele land tot veel opschudding geleid. Zowel voor- als tegenstanders van de wetswijziging gingen de laatste tijd massaal de straat op. Vorige week zondag betoogden vele tienduizenden mensen voor invoering van het homohuwelijk. Twee weken eerder gingen volgens de politie 340.000 mensen de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Vooral katholieken, moslimgroeperingen en conservatieven zijn tegen. Volgens opiniepeilingen is 63 procent van de Fransen voor invoering van de wetswijziging.

Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk dat homostellen kinderen kunnen adopteren. De Nationale Vergadering debatteert al sinds dinsdag over de kwestie en buigt zich naar verwachting nog het hele weekeinde over andere delen van de wetswijziging.

bronnen: Algemeen Dagblad / NOS Journaal