vrijdag 1 februari 2013

Première: 'De Turkse Boot' op 4 maart


Op 4 maart 2013 gaat de documentaire De Turkse Boot in première in de Paradiso in Amsterdam. Deze documentaire volgt de deelnemers van de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens Gay Pride in 2012. Een aantal dagen na Gay Pride blijkt dat deelnemers aan de Turkse boot na afloop van de botenparade ernstig zijn bedreigd. In de film gaan Joost van Bellen en Bas Kosters in op de vraag hoe het is om homoseksueel te zijn in het Nederland van de 21ste eeuw.

Erkenning
In de film worden de Turks-Nederlandse homoseksuele activisten Döne en Serdar gevolgd in hun streven naar erkenning en acceptatie binnen de Turkse gemeenschap. In de documentaire laten Döne en Serdar zien dat homoseksualiteit binnen de Turkse gemeenschap erg gevoelig ligt en dat er een sterk taboe op rust. Na de filmvertoning wordt nagepraat met filmmaker Chris Belloni en met de twee Turkse hoofdpersonen uit de documentaire. In het gesprek zal duidelijk worden of de Turkse boot heeft bijgedragen aan een beter klimaat voor Turkse homoseksuelen. De avond wordt afgesloten met Nederlandse dj’s en Turkse muziek.

Debuut
Filmmaker Chris Belloni debuteerde in 2012 met de spraakmakende documentaire 'I Am Gay And Muslim'. De film volgt de zoektocht van een aantal jonge, homoseksuele mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. I Am Gay And Muslim is vertoond op verschillende internationale filmfestivals, waaronder die van Sydney, Berlijn, Istanbul en Sao Paolo. Op het internationale Human Rights-filmfestival in Kirgizië werd de organisatie middels een gerechtelijk verbod gedwongen om de film van het officiële programma te schrappen.

Premiere
De Turkse Boot gaat op 4 maart in première in Paradiso - Amsterdam
Aanvang: 20.15 uur, zaaldeuren open: 19:00 uur
Meer info & kaartverkoop:  Paradiso - Amsterdam    
De film is ook al geprogrammeerd op het Roze Filmfestival in maart 2013 in Bioscoop Het Ketelhuis - Amsterdam   

De Turkse boot is een productie van Stichting art.1 in samenwerking met Public Cinema. De première wordt geproduceerd door Stichting art.1 en Stichting Pera, ondersteund door Paradiso, Roze Filmdagen en Stichting Elance.

Bekijk de Trailer van 'De Turkse Boot':  KLIK HIER   en/of bezoek de Website van:  De Turkse Boot

bron: KamKrant.nl