woensdag 30 januari 2013

Blote Homo's definitief taboe in San Francisco


Een rechtbank in San Francisco heeft woensdag geoordeeld dat naaktlopen in de stad vanaf vrijdag definitief verboden is. Twee maanden geleden nam de gemeenteraad een verordening aan die naaktlopen op openbare plaatsen, zoals de straat en het openbaar vervoer, verbiedt. De gemeenteraad kwam tot het besluit nadat het aantal klachten de afgelopen tijd flink toenam.

Steeds vaker liepen mannen naakt rond in het Castro District, de wijk die bekend staat als homovriendelijk en waar veel homohoreca is gevestigd. Volgens de gemeente gebeurde het bijna dagelijks dat groepjes mannen in adamstenue door de wijk liepen te paraderen. De rechter oordeelde woensdag dat het verbod op naakt lopen in het openbaar in San Francisco niet indruist tegen de grondrechten van burgers.

Tegenstanders van de nieuwe verordening waren bang dat San Francisco haar eigenzinnige karakter verliest als verworven vrijheden worden verboden en spanden een rechtszaak aan tegen de gemeente. Een woordvoerder laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak, maar verwacht nog wel een kans te krijgen.

De rechtbank suggereerde dat het wel mogelijk is om in beroep te gaan tegen een boete. Bij overtreding van de nieuwe verordening kan een geldboete van honderd dollar worden opgelegd. Bij drie overtredingen riskeert men een boete van vijfhonderd dollar en een jaar gevangenis- straf.

Voor diverse evenementen, waaronder de jaarlijkse Gay Pride, is overigens een uitzondering gemaakt. Deelnemers aan de jaarlijkse optocht staat het nog altijd vrij om naakt deel te nemen aan de Pride.

bron: GaySite.nl