zondag 27 januari 2013

Populaire Homo-app heeft nu ook Heteroversie


Tegenwoordig zit 'iedereen' op Grindr, zeggen de homo's aan wie je het vraagt. De app brengt homo's snel met elkaar in contact, meestal voor seks. Er is nu ook een appje voor hetero's met acute verlangens.

Grindr, de in 2009 ontwikkelde gratis app voor smartphones, waarmee je met één swipe 100 gebruikers in je nabije omgeving kunt keuren en contacten, is met 4 miljoen downloads in 192 landen uitgegroeid tot 's werelds grootste homonetwerk.

En dan kan dit dus zomaar gebeuren, vertelt de 31-jarige projectmanager uit Amsterdam. Dat hij terwijl hij op z'n werk is, wordt benaderd door iemand die heel dichtbij zit. Fotootje. Chatberichtje. Tien minuten later is hij bij die jongen thuis. En nog tien minuten later staat hij weer buiten. Snelle Seks via Grindr.

To Grind
Grindr, het komt van het Engelse 'to grind', als in schuren, als in de dans waarbij de geslachtsdelen tegen elkaar worden gewreven. Dagelijks gaan er 7 miljoen chatberichten op rond en 2 miljoen foto's. Die laatste weer onder te verdelen in torso's zonder hoofd (vooral in voor seks) en portretjes (ook in voor vriendschap/relatie).

"Altijd een nieuwe date, maat of vriend in de buurt'', belooft Joel Sinkhai, die Grindr bedacht en zonder enige financiering van buitenaf in Los Angeles opzette. Nog geen vier jaar later heeft 45 man in vaste dienst en een nominatie voor de Chrunchie, prijs voor de beste mobiele appli- catie van 2012.

Ook voor Hetero's
Inmiddels heeft hij ook Blendr op de markt gebracht, zelfde principe maar iets braver en gericht op hetero's. De app als nieuwe 'dating experience', met als ultiem doel, zodra het contact via chat is gelegd: telefoon uit en live contact, op 0 meter afstand. "Snel, makkelijk, discreet en zo anoniem als je maar wil.''

De directheid van Grindr klinkt ideaal voor de vrijgezelle of minder vrijgezelle homo of biseksuele vreemdganger: 'cruisen' en iemand oppikken waar je je ook maar bevindt. Even kijken op je telefoon, wie ziet er leuk/lekker uit, is interessant, wie wil wat ik wil, en klaar.

Waar ben je voor in ?!
Dat kan gaan van 'Hé leuk koppie, waar ben je voor in?' tot veel explicietere informatie, vertelt de projectmanager. "Doe je top of bottom, geef je of ontvang je? Ben je kaal vanonder? Wat zijn je 'stats', je maten? GBBS betekent: geen bril baard of snor. Soms krijg je ook meteen de omvang van het 'apparaat' erbij, 19 x 4, of 21 x 5. Ja, in de homowereld gaat het allemaal vaak wat sneller.''

'Welkom in de grootste, engste homobar ter wereld' , kopte Vanity Fair boven een reportage over het snel verbreidende fenomeen. Want Grindr heeft zijn keerzijden. Niemand die daadwerkelijk de leeftijdsgrens van zeventien jaar checkt, nergens een virtueel hek voor ongevraagde naaktfoto's of ongewenste uitingen. De eerste Grindr-verkrachtingen zijn al gerapporteerd en uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 50 procent van de gebruikers van de app het net zo lief zonder condoom doet.

Meer een doorsnee Chatforum
Nee, zegt een jonge wetenschapper die net een vriendje heeft en de app demonstratief heeft verwijderd, je moet Grindr niet zien als een virtuele 'darkroom'. Daar is het donker, weet je niet met wie je gaat en waaraan je je onderwerpt. Grindr biedt meer duidelijkheid, je kunt door de profielen en foto's ook selectiever zijn. Hij ziet juist dat door de opmars van de app doel en sfeer zijn veranderd. Nu hij steeds meer vrienden en collega's tegenkomt op Grindr, wordt het van een open jachtveld van weleer meer een doorsnee chatforum.

Nederland telt inmiddels zo'n 15.000 gebruikers, met een spreiding al naar gelang de dichtheid aan homo's. Check je Grindr in Amsterdam, dan bevinden zich de honderd dichtbijzijnste gebruikers zich binnen een straal van 5 kilometer. In het oosten van het land kan dat wel zo'n 80 kilometer zijn. "Ik vraag wel altijd gezichtsfoto's'', zegt daarom de Amsterdamse projectmanager. "Ik ga niet zomaar met een torso daten. Straks staat er ineens een collega voor je. De meerwaarde van de app is toch vooral op vakantie of als je op reis bent, dan kan je snel anderen ontmoeten en seks hebben. Want op een gegeven moment heb je in je woonplaats alle profielen wel gezien.''

bron: RTL Nieuws