maandag 28 januari 2013

Koningin Beatrix doet afstand van De Troon


Koningin Beatrix maakt om 19.00 uur bekend dat zij afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon Kroonprins Willem-Alexander. Dat hebben kringen rondom het hof aan het ANP bevestigd.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde maandag aan het einde van de dag alleen dat maandagavond een reeds opgenomen boodschap van de koningin wordt uitgezonden op radio en televisie. Het onderwerp van de speech is niet formeel bekendgemaakt.

Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin.

Premier Mark Rutte reageert na de toespraak van koningin Beatrix zelf in een toespraak die ook wordt uitgezonden op radio en televisie. Hij doet dat vanuit het Torentje in Den Haag in een kort daarvoor opgenomen boodschap.

NOS Journaal  –  Maandag 28 januari 2015  –  Nederland 1  –  19.00 uur

bron: NU.nl


Koningin Beatrix treedt af
                

Koningin Beatrix doet afstand van de troon op 30 april. Dat zei ze in een toespraak, die live uitgezonden is op alle media.

Koningin Beatrix zegt dat het tijd is voor een nieuwe generatie die het overneemt. Ze zegt dat het niet zo is dat het ambt haar te zwaar valt. "Ik ben dankbaar voor de vele jaren waarin ik uw koningin mocht zijn", zo besloot de koningin haar toespraak.

75 jaar
De stap om af te treden heeft de koningin al een aantal jaren in overweging. Ze heeft dit jaar uitgekozen om af te treden, omdat ze 75 jaar wordt en tegelijkertijd het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat.

Ze is blij dat ze haar verjaardag, 31 januari, nog in goede gezondheid tegemoet kan gaan. Verder zei ze dat het ambt haar altijd veel voldoening heeft gegeven. Ze heeft verdriet en vreugde kunnen delen met alle Nederlanders door de jaren heen.

De toespraak is eerder vandaag opgenomen in Huis ten Bosch. 
De laatste nieuwe berichten omtrent het aftreden van Koningin lees je op Liveblog:           ◄  KLIK HIER !!

bron: NOS Journaal





Koningin Beatrix treedt af
                    


Koningin Beatrix doet na ruim 32 jaar afstand van de troon. Haar oudste zoon Willem-Alexander neemt het koningschap op 30 april over en prinses Máxima wordt dan koningin. Voortaan wordt koningsdag op 27 april, de verjaardag van Wilem-Alexander, gevierd.

Beatrix zei maandagavond in haar toespraak (PDF-bestand) dat ze haar aftreden al enkele jaren overwoog. Ze zegt dat ze de verantwoorde- lijkheid voor het land nu in handen van een andere generatie wil leggen.

'Uitzonderlijk voorrecht'
Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. "Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen. Daarbij was prins Claus mij vele jaren tot grote steun'', zei het aftredend staats- hoofd.

Premier Mark Rutte sprak zijn respect en bewondering voor haar uit. Ze was er volgens hem altijd bij belangrijke gebeurtenissen als de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede. Ook in Brabant leidde het aftreden van Beatrix tot veel reacties, die vooral begrip toonden voor het besluit.

Rutte sprak zijn 'grote gevoelens van dankbaarheid' uit, namens hem persoonlijk en namens het kabinet. Hij noemde Beatrix 'een koningin in het hart van de samenleving' en een 'icoon van Nederland'. Rutte zei ook te denken aan prins Willem-Alexander. Hem wacht een 'belangrijke veel- eisende taak', aldus de premier.

bronnen: Omroep Brabant / NOS Journaal





Toespraak van Premier Rutte
                        


"Zojuist heeft Koningin Beatrix haar aftreden aangekondigd. Op dit bijzondere moment voor de Koningin en voor ons land wil ik allereerst mijn grote respect en bewondering uitspreken. Respect en bewondering voor de buitengewone inzet van de Koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar.

Vanaf haar inhuldiging in 1980 heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor de Nederlandse samenleving. Zichtbaar, betrokken en met een enorme energie. Daarom roept de toespraak die zij net hield in het hele Koninkrijk warme gevoelens op van grote dankbaarheid. Ook bij mij persoonlijk en bij de andere leden van het kabinet.

We nemen straks afscheid van een Koningin in het hart van de samenleving. Koningin Beatrix was er altijd. Zij was er op de feestelijke momenten, bij de viering van sportieve successen en culturele hoogtepunten. Maar zij was er ook en vooral op de moeilijke ogenblikken. Bijvoorbeeld toen het noodlot toesloeg in de Bijlmermeer, in Enschede, en natuurlijk op die dramatische Koninginnedag 2009. Haar indringende woorden direct na de afschuwelijke aanslag in Apeldoorn staan voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift.

Iedereen die de Koningin persoonlijk heeft ontmoet of meegemaakt zal beamen dat zij met haar kennis en ervaring en haar grote belangstelling en betrokkenheid mensen raakt en verder helpt. Ook in het buitenland maakte zij bij talloze officiële gelegenheden diepe indruk. Zo groeide onze Koningin uit tot icoon van Nederland. Zij nam haar taak buitengewoon serieus, ook onder moeilijke omstandigheden. Ook in de jaren waarin zij de steun van Prins Claus moest missen. Ook na het verschrikkelijke ongeval van haar zoon Prins Friso. Het maakt onze waardering voor de onvermoeibare inzet van de Koningin alleen maar groter.

Natuurlijk denken wij vandaag ook aan Prins Willem-Alexander, die zijn moeder na jaren van intensieve voorbereiding op zal volgen. Hem wacht een belangrijke en veeleisende taak. Zoals de Prins het zelf zei bij gelegenheid van zijn veertigste verjaardag: de monarchie moet mensen samenbinden en aanmoedigen en Nederland vertegenwoordigen in het buitenland. Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van Koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen.

De abdicatie en inhuldiging vinden op 30 april plaats. Laat ons daar in heel het Koninkrijk een onvergetelijk feest van maken, uiteraard op de sobere wijze die past bij deze tijd. Een feest dat recht doet aan onze gevoelens van vandaag. Gevoelens van verbondenheid met het Huis van Oranje en van diepe genegenheid voor een vorstin die zich ruim drie decennia vol overgave heeft ingezet voor Nederland."

bron: NOS Journaal