vrijdag 1 februari 2013

Jon van Eerd over Rusland: 'Dat kan en mag niet'


De online petitie die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) dit weekend is begonnen tegen de homofobe wetgeving die in Rusland op komst is, loopt als een trein. Inmiddels hebben diverse bekende Nederlanders hun steun uitgesproken.

Vrijdag jl. nam de Russische Doema de eerste lezing van een wet aan die verbiedt informatie te geven over homoseksualiteit. Tegelijk werd bekend dat het Russische leger rekruten op een mensonterende manier inspecteert of ze mogelijk homo zijn. Sergej Filin, artistiek directeur van het dansgezelschap van het Bolsjoj-theater en openlijk homo, kreeg vorige week in Moskou een lading zuur in zijn gezicht gegooid.

De Russische president Poetin bezoekt in april ons land in het kader van het Nederland-Rusland-jaar. De SVGK roept premier Mark Rutte middels een on line petitie op om daarbij de homorechten in Rusland stevig aan de kaak te stellen. SVGK-secretaris Hans van Velde: "Nederland en Rusland zijn goede vrienden. Goede vrienden moeten elkaar ook de waarheid kunnen zeggen."

De online-petitie wordt intussen gesteund door diverse BN’ers. Oud-commissaris van de Koningin Ed Nijpels: "Ik steun gaarne de petitie die aan Poetin wordt aangeboden. De arrogante wijze waarop Poetin op allerlei manieren de rechten van de mens schendt, kan niet genoeg aan de kaak worden gesteld."

Acteur Jon van Eerd: "Normaliter ben ik niet zo'n activist. Maar wat er momenteel in Rusland gaande is, kán en mág niet geruisloos voorbij gaan. En de ministers TImmermans en Bussemaker doen helemaal niks! Het gaat om ons, om onze kinderen, om onze toekomst. Dit soort wetten zorgt er in tijden van oorlog voor dat we weer worden afgevoerd naar de gaskamers. We hebben veel bereikt, maar glijden langzaam terug in een wereld waar de achterlijken der aarde gaan beslissen !!"

Andere bekende ondertekenaars zijn onder meer: Gronings burgemeester Peter Rehwinkel, zangeres Frédérique Spigt, politica Anne Lize van der Stoel, historicus Coos Huysen en oud 3FM deejay Theo Stokkink.

Teken de Petitie:  KLIK HIER

De SVGK roept alle lezers van GK.nl deze oproep via hun social media als Twitter en Facebook te verspreiden.

bron: GayKrant.nl


Europese Unie: 'Rusland, stop met Homofobe wetgeving'

De Europese Unie heeft bij monde van Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Rusland gesommeerd zijn homofobe wetgeving in te trekken. In plaats daarvan stelt Ashton dat het land zijn HoLeBi-inwoners dient te beschermen.

Ashton zegt in een verklaring: "De uitvoering van deze wet zou discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en inter- seksuele mensen en iedereen die hen steunt, versterken. In het bijzonder door de beperking van hun keuzes, hun vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging en vergadering."

"Ik doe een beroep op de Russische Federatie om nationale en internationale verplichtingen na te komen - in het bijzonder die in het kader van de Raad van Europa zijn overeengekomen en als ondertekenaar van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Rusland dient deze rechten van al haar burgers te beschermen."

De SVGK-actie waarbij ze de regering Rutte oproept om president Poetin er op te wijzen ook zijn homo- en lesbische inwoners met respect te behandelen en hun mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, te eerbiedigen, telt al meer dan 500 ondertekenaars. Steun deze petitie ook en teken hem door HIER te klikken. Stuur dit bericht door aan al je vrienden, ook die op Facebook, Hyves of Twitter.

bron: GayKrant.nl