Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim 1 procent met LVG geïnfecteerd. Inmiddels zijn ook de eerste besmettingen bij heteroseksuelen vastgesteld. Vrees bestaat dat verspreiding daardoor nog sneller verloopt, zegt AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek.
Geen klachten
LGV dringt door het slijmvlies de lymfebaan in waardoor lymfevaten kapot kunnen gaan en waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. De Vries: "Zij kunnen het wel overdragen".
Hepatitis C
Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa's (waaronder hiv) oplopen én overdragen. Dat verklaart moge- lijk de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's.
bronnen: GezondheidsNet.nl / De Volkskrant / Amsterdamse SOA-Polikliniek
Agressieve Chlamydia variant bij Homo's
Een agressieve vorm van chlamydia is in opmars bij homomannen. Artsen maken zich zorgen. Lymphogranuloma Venereum LGV dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Daardoor kunnen lymfevaten kapotgaan, kan er geen vocht meer worden afgevoerd en kunnen er vernauwingen in de darmen optreden.
De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar een kwart van de patiënten heeft geen klachten en loopt er ongemerkt mee rond. Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere SOA's kunnen oplopen en overdragen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's.
LGV was tot nu toe een weinig voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar vorig jaar verdubbelde het aantal infecties ineens van 51 naar 116. Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdamse soa-klinieken die binnenkort worden bekendgemaakt.
Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, had ruim 1 procent LGV. Inmiddels zijn de eerste besmettingen ook bij hetero's geconstateerd. AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek in de hofdstad, is bang dat de ziekte zich daardoor nog sneller kan verspreiden.
bron: Gay.blog.nl / Amsterdamse SOA-Polikliniek
Verneukeratieve Chlamydia-variant treft Homo's en Hetero's
Lymphogranuloma venereum, afgekort LGV, is een seksueel overdraagbare aandoening, die in Westerse landen zoals Nederland weinig voorkwam.
Echter vorig jaar is het aantal infecties meer dan verdubbeld, van 51 naar 116.
Artsen maken zich zorgen over de opmars van deze agressieve chlamydia-variant, die zich verspreid onder homomannen ….
Zo blijkt uit de jaarcijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt.
In tropische landen (ZuidOost Azië, Afrika, Centraal Amerika en het Caribisch gebied) kwam de soa wel al vaker voor. Die wordt veroorzaakt door een bepaalde variant van de Chlamydia bacterie, niet hetzelfde type dat ook de bekende Chlamydia ontsteking van de plasbuis bij mannen en vrouwen veroorzaakt, maar een ander type (in het laboratorium aangeduid met de letters L1, L2 of L3).
Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim 1% met LVG geïnfecteerd. Inmiddels zijn ook de eerste besmettingen bij heterosek- suelen vastgesteld. "Vrees bestaat dat verspreiding daardoor nog sneller verloopt", zegt AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de SOA Polikliniek.
Het LGV-virus dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Lymfevaten kunnen daardoor kapot gaan, waardoor geen vocht meer kan worden af- gevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. De Vries: "Zij kunnen het wel overdragen".
Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa's (waaronder hiv) oplopen én overdragen. Dat verklaart moge- lijk ook de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's.
bron: Seks.blog.nl / Amsterdamse SOA-Polikliniek
GGD start voorlichting over geslachtsziekte LGV
De GGD's in Amsterdam en Rotterdam beginnen een voorlichtingscampagne over de nieuwe geslachtsziekte LGV bij homoseksuele mannen. Sinds begin vorig jaar hebben in Rotterdam twintig mannen een ernstige vorm van chlamydia opgelopen die zich uit in zwe- ren in de anus, obstipatie en bloed in de ontlasting.
Middels een ingezonden brief in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde maakte de GGD-Rotterdam zaterdag melding van de ziekte. Ook in Amsterdam is de aandoening gesignaleerd. De ziekte is een ernstige variant op gewone chlamydia, een van de meest voorkomende geslachts- ziektes in Nederland.
LGV, oftewel Lymphogranuloma venereum, is goed te behandelen. Gedurende drie weken moet een antibioticakuurtje worden geslikt. Bij gewo- ne chlamydia is een kuurtje van een paar dagen voldoende.
Volgens de GGD Rotterdam komt de ziekte vooral voor bij mannen met veel wisselende en vooral anonieme sekscontacten. Veel mannen met LGV zijn ook besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.
bronnen: Binnenland.Nieuws.nl / GGD's Amsterdam en Rotterdam