vrijdag 5 april 2013

Brussel schrijft 284 GAS-boetes uit voor Homofoob gedrag


In Brussel zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 284 GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties) uitgeschreven voor homofoob gedrag. Met die cijfers pakt het Nieuwsblad vandaag uit. Het gaat om 7 fysieke aanvallen, 84 fysieke bedreigingen, 131 verbale bedreigingen en 62 beledigingen.

Sinds 24 juni vorig jaar worden er GAS-boetes uitgeschreven aan iedereen die HoLeBi's uitscheldt en/of fysiek bedreigt. De boetes hiervoor lig- gen tussen 75 en 250 euro.

In 2012 schreef het stadsbestuur 1.519 GAS-boetes uit voor homofobie. In die cijfers zitten ook de boetes die al vóór de invoering van 24 juni werden uitgeschreven onder de algemene noemer van bedreigingen.

Als er een GAS-boete uitgeschreven wordt kan de dader geïdentificeerd worden. Het werkelijke aantal incidenten ligt dus nog hoger.

bron: GayLive.be / Het Nieuwsblad


Veel boetes voor Homofoob geweld

In Brussel worden dagelijks zo'n vier bekeuringen uitgedeeld aan personen die zich hebben schuldig gemaakt aan lichamelijk- of ver- baal geweld tegen homoseksuelen. Dat melden Belgische media vandaag. Sinds juni vorig jaar kunnen daders van homofoob geweld een boete opgelegd krijgen.

Voorheen ging de aanklacht naar het gerechtshof waar de zaak vaak op de plank bleef liggen. Het stadsbestuur is blij met het gevoerde lik-op-stuk beleid omdat het aantal klachten van homo's die belaagd worden het laatste jaar flink is afgenomen.

De eerste drie maanden van 2013 werden alleen al in de Belgische hoofdstad 284 boetes opgelegd. Het gaat om 7 fysieke aanvallen, 84 fysieke bedreigingen, 131 verbale bedreigingen en 62 beledigingen. In 2012 werden nog 1519 boetes uitgedeeld.

De hoogte van de boetes bedragen 75 euro voor lichte vergrijpen tot 250 euro voor de zwaardere. Er blijven tevens vergrijpen voorvallen die niet kunnen worden afgedaan met een geldboete. Deze zwaardere vormen van homofobie komen alsnog voor de rechter.

De Belgische politiek bespreekt inmiddels een uitbreiding van het boetesysteem. Als een politieke meerderheid gevonden wordt kunnen jongere daders in de toekomst beboet worden en kan naast een geldboete ook een werkstraf worden opgelegd.

bronnen: GaySite.nl / Belgische Media