dinsdag 2 april 2013

Veranderen geslacht op documenten wordt makkelijker


Het wordt voor mensen gemakkelijker om hun geslacht te laten veranderen op hun geboorteakte. De Tweede Kamer is tijdens een debat akkoord gegaan met de voorstellen van staatssecretaris Teeven.

Mannen die zich vrouw voelen, of vrouwen die zich man voelen, kunnen straks sneller hun geboorteakte wijzigen, zonder tussenkomst van een rechter.

Voortaan moet alleen nog een deskundige de overtuiging van de man of vrouw vastleggen. De voorwaarde dat de transgender een operatie of hormoonbehandeling heeft gehad komt te vervallen.

Het omzetten van het geslacht in de geboorteakte werkt ook door in reisdocumenten en diploma's.


bronnen: Gay.nl / NOS.nl
     

Minder regels rond geslachtsverandering 

De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om hun geslacht te laten veranderen op hun geboorteakte. Mannen die zich vrouw voelen, of vrouwen die zich man voelen, kunnen straks sneller hun geboorteakte wijzigen, zonder tussenkomst van een rechter. Alleen een deskundige moet volgens de nieuwe regelgeving de overtui- ging van een transgender erkennen alvorens een wijziging bij de burgerlijke stand kan worden doorgevoerd.

Op vragen uit de Kamer of de leeftijdsgrens voor wijziging van 16 jaar niet naar 12 moet, zei staatssecretaris Fred Teeven, initiatiefnemer van de nieuwe wet, dat hij het daar nu nog te vroeg voor vindt. Hij wees er ook op dat iedereen in de puberteit met de eigen identiteit worstelt. Teeven wil verder op verzoek van de Kamer wel kijken naar wat er nog te doen valt voor mensen die zich noch man noch vrouw voelen of juist weer allebei. Maar het niet vermelden van een geslacht in bijvoorbeeld in reisdocumenten stuit volgens hem op bezwaren.

bron: GaySite.nl
    

Nederlanders kunnen makkelijker officieel van geslacht veranderen

In Nederland wordt het makkelijker om officieel van geslacht te veranderen. Dat is dinsdag in de Tweede Kamer beslist. Zo wordt het makkelijker om officiele documenten, zoals een geboorteakte, te veranderen met het nieuwe geslacht van de aanvrager.

Na een geslachtsveranderende operatie moet de transgender niet meer langs bij een rechter maar bij een deskundige die de overtuiging van een transgender moet bevestigen alvorens de burgerlijke stand de documenten mag aanpassen.

De leeftijd hiervoor blijft op 16 en wordt niet verlaagd naar 12.

bron:GayLive.be