woensdag 27 januari 2016

Openbaar Ministerie | "Henk Krol is niet langer verdachte van subsidiefraude"

Henk Krol wordt niet langer verdacht van subsidiefraude toen hij hoofdredacteur van de Gay Krant was. Volgens de advocaat van het huidige Kamerlid van 50PLUS heeft het Openbaar Ministerie het vooronderzoek gestaakt omdat justitie geen aanleiding ziet hem ver- der te verdenken. 

Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) en oud-penningmeester Peter Derksen zijn van mening dat Krol aansprakelijk is voor het ver- duisteren en niet goed besteden van subsidiegeld maar Henk Krol heeft altijd volgehouden dat hem geen blaam treft. Het was voor de tweede maal dat de oud-hoofdredacteur van de Gay Krant werd aangeklaagd door zijn oud-collega's.

De beschuldigingen gaan terug naar de tijd waarin Henk Krol hoofdredacteur was van de Gay Krant, dat in 2013 onder zijn leiding failliet ging. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schonk het blad tussen 2008 en 2012 206.833 euro subsidiegeld. Het geld was onder meer bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, maar deze is nooit echt van de grond gekomen.

Volgens 't Algemeen Dagblad betaalde Krol met het gemeenschapsgeld openstaande rekeningen van zijn noodlijdende bedrijven, waaronder een seksshop. Het ministerie stelde in 2014 vast dat na onderzoek het 'volstrekt onduidelijk' is waar het subsidiegeld is gebleven. Ook de accountant kan geen goedgekeurde controleverklaring afgeven over de besteding. Daarom eist het ministerie de subsidie terug van de Stichting Vrienden van de Gay Krant maar deze blijft volhouden dat niet de stichting maar Krol verantwoordelijk is voor oplichting, valsheid in geschrifte en ver- duistering met betrekking tot subsidies en donaties.

De advocaat van Krol zegt nu dat zijn cliënt niets onrechtmatigs met het geld heeft gedaan. "Met de subsidie die de stichting Vrienden van de Gay Krant van het ministerie kreeg werden uitstekende emancipatieprojecten uitgevoerd voor lesbiennes en homoseksuelen. Precies zoals de bedoeling was". Het is onduidelijk wie nu verantwoordelijk is voor de 206.833 euro subsidie die het ministerie terugeist.

Zie ook:  

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com – ZoomIn.tv