zondag 24 januari 2016

België - Çavaria - Sparkle | Jaarlijkse HoLeBi & Transgender Awards uitgereikt


België – Çavaria Awards  Sparkle Parties & Events    Gisteren werden naar jaarlijkse traditie tijdens Sparkle het Party event t.b.v. de HoLeBifoon, de Çavaria Awards uitgereikt. De drie prijzen: de Çavaria Media Award - de Çavaria Campaign Award - de Çavaria Lifetime Achievement Award werden gisteren avond bekend gemaakt. Het is trouwens nog maar sinds 2013 dat de awards worden uitgereikt want de jaren daarvoor reikte Çavaria jaarlijks de HoLeBifobie en HoLeBifolie prijzen uit.

De Çavaria Media Award 
De Çavaria Media Award ging naar de productiehuizen Shelter en Carambole voor "Safety First - The Movie". De film draait volledig rond de coming-out van hoofdpersonage Dirk Porrez. Çavaria prijst de makers van de film voor hun waarheidsgetrouwe en gelaagde portrettering van het coming-outproces. "Een belangrijk aspect van een coming-out dat dikwijls over 't hoofd wordt gezien, is zelfaanvaarding", verklaart Jeroen Borghs, Çavaria-woordvoerder. De belangenorganisatie is ook tevreden dat een film met een HoLeBi-thema geen nichefilm meer hoeft te zijn, maar mainstream is geworden. "Ook de rol van humor komt mooi aan bod. Homomopjes die op het eerste zicht heel onschuldig zijn, kunnen vaak beledigend overkomen en mensen het gevoel geven dat ze zichzelf niet kunnen zijn. Het publiek wordt op een speelse en ongedwongen manier aan het denken gezet over hun eigen gedrag", aldus Borghs.

De Çavaria Campaign Award
De Çavaria Campaign Award ging dit jaar naar gynecologe en Groen politica Petra De Sutter. Ze won de award voor haar getuigenis en inzet die leidden tot de goedkeuring van de transgenderresolutie in de Raad van Europa ‼  "De resolutie roept lidstaten op om wettelijke regelingen voor geslachtsregistratie te stoelen op zelfbeschikking zonder leeftijdsbeperking of andere voorwaarden", legt Borghs uit. "Daarnaast roept ze ook op een derde optie naast man en vrouw te voorzien op identiteitspapieren. Allemaal zaken waar wij hier in België ook voor pleiten. Dankzij Petra De Sutter wordt de druk nu overal in Europa opgevoerd om de rechten van transgenders te respecteren".

De Çavaria Lifetime Achievement Award
De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar Anke Hintjens. Zij was woordvoerster en politiek medewerkster bij de HoLeBi-federatie en was een van de drijvende krachten achter de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht en de totstandkoming van de anti-discriminatiewetgeving. "Anke beet zich vast in dossiers en wist als geen ander tot op welk bureau ze moest geraken om effectief iets te veranderen", aldus Jeroen Borghs. "Natuurlijk stond er een gedreven team achter haar, maar als woordvoerster ging zij de strijd aan in de pu- blieke arena en daar zijn we haar heel dankbaar voor".
             
        
                   
De Çavaria Awards worden jaarlijks uitgereikt op Sparkle, het benefietevent ten behoeve van de HoLeBifoon. Meer dan 1500 mensen kwamen de hulp- en infolijn voor HoLeBi's steunen en genoten van een wervelende show die werd opgeluisterd door: Roos Van Acker, Margriet Hermans, Sven Pichal, Koen Crucke, Nathalie Delporte, Ilse Liebens, Bjorn Verhoeven, Venus in Fames, AB Soto en DJ Dyna Moe.

Zie ook:  

bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com