vrijdag 29 januari 2016

COC Nederland → Tweede Kamer | Geef LHBT's uit Iran de hoogste asielstatus

Den Haag  →  LHBT's uit Iran moeten de hoogste asielstatus krijgen. Daarvoor pleit COC Nederland in een brief aan de TweedeKamer en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Donderdag 4 februari spreekt de Tweede kamer over het asielbeleid ‼  Aanleiding voor de oproep van het COC is een brief van Human Rights Watch (HRW) en OutRight aan de Nederlandse regering.

Volgens de HRW en OutRight worden Roze Iraniërs systematisch vervolgd, maar de Nederlandse regering ontkent in een ambtsbericht dat dit systematisch gebeurt. Een ambtsbericht is mede bepalend voor vluchtelingen om in ons land asiel te krijgen. 

In 2014 meende de Nederlandse regering 'een lichte positieve tendens' waar te nemen voor LHBT's uit Iran, ook al wezen HRW en OutRights er een jaar eerder juist op dat de Iraanse strafwet was verzwaard en is een kus of een omhelzing tussen twee mannen of vrouwen sindsdien ook strafbaar. Op 'sodomie' stond in Iran al de doodstraf. 

De Nederlandse regering vond dat LHBT's zich vrij kunnen bewegen in Iran als ze een 'laag profiel houden'. Volgens het COC is het ondenkbaar dat LHBT's zich vrij kunnen bewegen in een land waar ze ter dood kunnen worden veroordeeld.

Zie ook:  

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com